Meny

Obama på overraskelsesbesøk i Afghanistan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama kom søndag på et fire timer langt nattbesøk til amerikanske soldater i Afghanistan. Men president Hamid Karzai ville ikke treffe ham.

Obama fløy i hemmelighet natt til søndag fra Washington på et mørklagt Air Force One til det uannonserte besøket på Bagram-basen sent søndag kveld for å hylle ofrene som amerikanske soldater har gjort.

Se video med utdrag fra presidentens tale til soldatene øverst i artikkelen.

Men det korte besøket utløste en ny konflikt med Afghanistans president Hamid Karzai som Obama har et svært anstrengt forhold til.

Ifølge Det hvite hus tilbød Obama seg å møte Karzai på Bagram-basen i løpet av besøket, men Karzai takket nei med følgende ord «Regjeringen i Afghanistan er rede til å ønske USAs president varmt velkommen i presidentpalasset, men har ikke til hensikt å reise til Bagram for å møte Obama».

Obama ringte senere til Karzai fra flyet sitt da han var på vei hjemover igjen, og de to snakket sammen i 15 til 20 minutter.

Obama lovte Karzai at han vil holde ham underrettet og varsle ham på forhånd før han kunngjør sin beslutning om hvor mange soldater som skal bli Afghanistan etter tilbaketrekningen i 2014.

En kunngjøring om antallet soldater er ventet i løpet av få dager, ifølge kilder i Det hvite hus.

Karzai har nektet å undertegne en avtale som åpner for amerikanske soldater i landet i framtiden, men det er ventet at hans etterfølger vil gjøre det.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus