Meny

Nasjonal front gir fransk jordskjelv

– Det er troverdig at vi kan bli størst. Nå gjelder det å gjennomføre, sa Nasjonal fronts leder Marine Le Pen da hun avla stemme søndag. Foto: Christian Hartmann (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonal front og ytre høyre fløy ligger an til storseier i EU-valget i Frankrike. Partiet krever nyvalg.

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy er ventet fremgang flere steder i Unionen

– Det er uakseptabelt at nasjonalforsamlingen skal fortsette å være så lite representativ for det franske folk, sier Nasjonal fronts leder Marine Le Pen om det som ser ut til å bli et svært godt EU-valg for partiet.

– Hva annet kan presidenten gjøre etter en slik avvisning? svarer Le Pen til Reuters på spørsmål om statslederen bør oppløse nasjonalforsamlingen.

Ifølge en valgdagsmåling blir Nasjonal front største franske parti i EU-parlamentet med rundt 25 prosent av stemmene i søndagens valg.

Det er langt foran det konservative opposisjonspartiet UMP som får 20 prosent og milevis foran president François Hollandes sosialistparti på rundt 14 prosent.

Les også: Høyrepopulistene vinner i UK

Jordskjelv

Den franske utenriksministeren er ikke interessert i å snakke om noe nyvalg. Men Laurent Fabius erkjenner at Le Pen har forårsaket et politisk jordskjelv i Frankrike.

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy er ventet fremgang flere steder i Unionen, og høyrepopulistiske UKIP kan bli største parti fra Storbritannia.

Selv om det fortsatt er de tradisjonelle blokkene av konservative og sosialdemokrater som er ventet å bli størst i EU-parlamentet, ligger EU-kritikere an til å gjøre et godt valg.

Det gjelder blant annet for FPÖ i Østerrike, og i Italia håper protestpartiet Femstjernersbevegelsen på sterk fremgang.

I Danmark ligger høyrepopulistiske Dansk Folkeparti an til å bli største danske representant i EU-parlamentet. I Tyskland får euromotstanderne i Alternativ for Tyskland AfD markant fremgang, og i Hellas ligger euroskeptiske SYRIZA på venstre fløy an til å bli størst.

Aldri det samme igjen

Med en slik samling av EU-kritikere i EU-parlamentets benkerader kan det ligge an til mange interessante debatten fremover.

– Får vi det som vi vil, blir ting aldri de samme igjen, har partileder Nigel Farage i UKIP lovet.

Blant euroskeptikerne er det Geert Wilders og Frihetspartiet i Nederland som ikke lever opp til forventningene. Frihetspartiet gjorde et overraskende dårlig valg og blir tredje største parti til EU-parlamentet, viste valgdagsmålingene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus