Fabian Stang er fornøyd med forslaget

Ordfører Fabian Stang er fornøyd med regjeringens forslag for nytt regjeringskvartal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ordfører Fabian Stang er fornøyd med regjeringens forslag for nytt regjeringskvartal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo sier den foreslåtte rivningen av Y-blokka er viktig for infrastrukturen i hovedstaden. Ap og Venstre er også godt fornøyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er fornuftig at man bestemmer seg for å la Høyblokka stå. Jeg tror det ville blitt feil å rive den, av hensyn til vår historie og alle følelsene som er involvert, sier Stang til NTB.

Han mener rivningen av Y-blokka er viktig for Oslo.

– Det er veldig viktig for kommunikasjonsårene i byen. Da kan vi ha Ring 1 åpen, og få gjennomgående busstransport igjennom Akersgata, sier Stang.

Nå håper Oslo-ordføreren at innbyggerne kan legge debatten om regjeringskvartalet bak seg, og se fram mot dagen når det nye kvartalet står klart.

– Forslaget er av en slik karakter at man forholdsvis fort kan komme i gang med gjenoppbyggingen. Det er viktig for effektiviteten i regjeringens arbeid. Samtidig tror jeg dette er en løsning mange kan leve med, selv om det er umulig at alle får den løsningen de helst vil, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Høyblokka blir stående, Y-blokka rives

Ap: Bra å bevare Høyblokka

Arbeiderpartiet mener det er en god løsning å videreføre Høyblokka som en del av det nye regjeringskvartalet.

– Spørsmålet om hvordan departementene og regjeringens kontorer skal gjenoppbygges etter terroren 22. juli 2011 er en viktig beslutning, påpeker nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.

Hun mener gjenoppbyggingen må ha som utgangspunkt å legge vekt på åpenhet og tilgjengelighet for alle samt å sikre Oslo en god byutvikling.

– Det nye regjeringskvartalet bør bygges etter høye miljøstandarder og være fremtidsrettet. Arbeiderpartiet mener de ansatte og brukerorganisasjoner bør ta aktiv del i den videre prosessen, sier hun etter at regjeringen presenterte sine planer søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny rapport friskmelder Høyblokka

Røsland: – Regjeringen har truffet godt

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener regjeringens forslag til nytt regjeringskvartal er en veldig god løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette virker som en klok beslutning. Den gir muligheten til å samle de aller fleste departementene i ett kompakt regjeringskvartal. Det gjør at hensynet til sikkerhet og trygghet kan ivaretas på en god måte i et begrenset område av byen, sier Røsland til NTB.

Han mener også det er riktig å rive Y-blokka, fordi Ring 1 i dag går under blokka. Løsningen gjør at det ikke blir aktuelt å stenge Ring 1 og at det kan gå trafikk i Akersgata, sier han.

– Regjeringen har truffet veldig godt med dette forslaget. Det imøtegår behovet til departementene, hensynet til trygghet, sikkerhet, verneinteresser, bymobilitet og et levende sentrum, mener byrådslederen.

Venstre: Glad for at Høyblokka blir stående

Venstre-nestleder Ola Elvestuen er svært glad for at Høyblokka blir stående.

– Høyblokka er noe av den fremste arkitekturen Norge har fra 1950-tallet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elvestuen mener terrorangrepet 22. juli har forsterket verdien av bygget.

– For Oslo er det mye viktigere å beholde regjeringskvartalets kvaliteter og bygge videre på disse, enn å sette opp enda et monumentalbygg i konkurranse med blant annet Operaen, nytt Munch-museum og det nye Nasjonalmuseet, sier Elvestuen etter at regjeringens planer for et nytt regjeringskvartal ble presentert søndag ettermiddag.

– Vi registrerer at regjeringen ønsker at Y-blokka rives, og det viktigste for Venstre er å beholde kunstverket fra Picasso på kortveggen, legger han til.