Fabian Stang er fornøyd med forslaget

Ordfører Fabian Stang er fornøyd med regjeringens forslag for nytt regjeringskvartal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ordfører Fabian Stang er fornøyd med regjeringens forslag for nytt regjeringskvartal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo sier den foreslåtte rivningen av Y-blokka er viktig for infrastrukturen i hovedstaden. Ap og Venstre er også godt fornøyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes det er fornuftig at man bestemmer seg for å la Høyblokka stå. Jeg tror det ville blitt feil å rive den, av hensyn til vår historie og alle følelsene som er involvert, sier Stang til NTB.

Han mener rivningen av Y-blokka er viktig for Oslo.

– Det er veldig viktig for kommunikasjonsårene i byen. Da kan vi ha Ring 1 åpen, og få gjennomgående busstransport igjennom Akersgata, sier Stang.

Nå håper Oslo-ordføreren at innbyggerne kan legge debatten om regjeringskvartalet bak seg, og se fram mot dagen når det nye kvartalet står klart.

– Forslaget er av en slik karakter at man forholdsvis fort kan komme i gang med gjenoppbyggingen. Det er viktig for effektiviteten i regjeringens arbeid. Samtidig tror jeg dette er en løsning mange kan leve med, selv om det er umulig at alle får den løsningen de helst vil, sier han.

Les også: – Høyblokka blir stående, Y-blokka rives

Ap: Bra å bevare Høyblokka

Arbeiderpartiet mener det er en god løsning å videreføre Høyblokka som en del av det nye regjeringskvartalet.

– Spørsmålet om hvordan departementene og regjeringens kontorer skal gjenoppbygges etter terroren 22. juli 2011 er en viktig beslutning, påpeker nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.

Hun mener gjenoppbyggingen må ha som utgangspunkt å legge vekt på åpenhet og tilgjengelighet for alle samt å sikre Oslo en god byutvikling.

– Det nye regjeringskvartalet bør bygges etter høye miljøstandarder og være fremtidsrettet. Arbeiderpartiet mener de ansatte og brukerorganisasjoner bør ta aktiv del i den videre prosessen, sier hun etter at regjeringen presenterte sine planer søndag ettermiddag.

Les også: Ny rapport friskmelder Høyblokka

Røsland: – Regjeringen har truffet godt

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener regjeringens forslag til nytt regjeringskvartal er en veldig god løsning.

– Dette virker som en klok beslutning. Den gir muligheten til å samle de aller fleste departementene i ett kompakt regjeringskvartal. Det gjør at hensynet til sikkerhet og trygghet kan ivaretas på en god måte i et begrenset område av byen, sier Røsland til NTB.

Han mener også det er riktig å rive Y-blokka, fordi Ring 1 i dag går under blokka. Løsningen gjør at det ikke blir aktuelt å stenge Ring 1 og at det kan gå trafikk i Akersgata, sier han.

– Regjeringen har truffet veldig godt med dette forslaget. Det imøtegår behovet til departementene, hensynet til trygghet, sikkerhet, verneinteresser, bymobilitet og et levende sentrum, mener byrådslederen.

Venstre: Glad for at Høyblokka blir stående

Venstre-nestleder Ola Elvestuen er svært glad for at Høyblokka blir stående.

– Høyblokka er noe av den fremste arkitekturen Norge har fra 1950-tallet, sier han.

Elvestuen mener terrorangrepet 22. juli har forsterket verdien av bygget.

– For Oslo er det mye viktigere å beholde regjeringskvartalets kvaliteter og bygge videre på disse, enn å sette opp enda et monumentalbygg i konkurranse med blant annet Operaen, nytt Munch-museum og det nye Nasjonalmuseet, sier Elvestuen etter at regjeringens planer for et nytt regjeringskvartal ble presentert søndag ettermiddag.

– Vi registrerer at regjeringen ønsker at Y-blokka rives, og det viktigste for Venstre er å beholde kunstverket fra Picasso på kortveggen, legger han til.

Personvernpolicy