Presidentvalget i Ukraina i gang

Velgere i kø for å registrere seg ved et valglokale i Kiev. Det ventes stort oppmøte i søndagens presidentvalg. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Velgere i kø for å registrere seg ved et valglokale i Kiev. Det ventes stort oppmøte i søndagens presidentvalg. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over store deler av Ukraina strømmer velgerne til valglokalene for å stemme over ny president. Men i de urolige regionene i øst var gatene nærmest folketomme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene åpnet klokka 8 lokal tid og holder åpent i 12 timer. De første valgdagsmålingene ventes å komme da, mens de endelige resultatene ikke vil bli klare før mandag.

36 millioner ukrainere er stemmeberettiget, og valget gjennomføres over store deler av landet. I hovedstaden Kiev var det et stort oppmøte av velgere allerede da lokalene åpnet.

Blokkerte valglokaler

Men i de urolige regionene øst i landet holder mange valglokaler stengt. Prorussiske separatister hevder valget er ulovlig og kunngjorde på forhånd at de vil blokkere valglokalene.

I byen Donetsk, der separatistene har erklært selvstyre, trakk folk bare på skuldrene av valget.

– Ukraina er nå et annet land, så jeg ser ingen grunn til at vi skal delta i valget, sier en kvinne som var en av få som var ute og gikk i de ellers så folketomme gatene søndag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det spiller ingen rolle hva valgresultatet blir, det opptar ikke oss lenger, fortsetter hun.

Ifølge de lokale myndighetene var bare 426 av til sammen 2.430 valglokaler åpne i Donetsk-regionen. I selve byen Donetsk var ingen valglokaler åpne, ifølge myndighetene i Kiev.

I naboregionen Luhansk var det kun to av tolv valgdistrikter som hadde åpne valglokaler.

Frustrert

Men noen av innbyggerne i Øst-Ukraina ønsker å stemme og var frustrerte over å ikke finne steder de kunne gjøre det.

En kvinne som oppgir navnet Raissa sier hun ble møtt av en stengt dør på skolen der hun skulle stemme i Donetsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi dro til flyplassen, for vi ble fortalt at vi kunne stemme der. Men der var det ingenting, sier hun oppgitt.

– Vi får ikke stemt, og det får meg på gråten. Jeg kan ikke fordra situasjonen slik den er nå, jeg vil stemme for forandring fordi jeg elsker Ukraina, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Observatører forlater øst

Et stort korps av valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er i Ukraina for å følge valget. Men de aller fleste observatørene har trukket seg ut av Donetsk-regionen med henvisning til at det pågår en «terrorkampanje» mot representanter for myndighetene i Kiev.

Ukrainerne skal velge ny president som skal erstatte den fungerende presidenten Oleksandr Turtsjinov, som midlertidig tok over makten da Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Kandidater

Fem kandidater stiller i presidentvalget, deriblant tidligere statsminister Julia Timosjenko.

– Jeg stemmer for frihet og demokrati i Ukraina, sa hun da hun avga sin stemme i hjembyen Dnipropetrovsk. Timosjenko stilte for øvrig med ny frisyre uten sin etter hvert så berømte flettekrans.

Men den styrtrike oligarken Petro Porosjenko er soleklar favoritt og har ledet klart på meningsmålingene. Han er provestlig, men sier han også vil rekke ut en hånd østover.

Selv om Porosjenko har favorittstempelet på seg, er det ikke sikkert at han klarer å få over halvparten av stemmene som trengs for å vinne valget allerede i første runde. En andre valgomgang blir i så fall holdt 15. juni.