Drapssiktet afghaner beskrevet som ustabil av venn

Blomster og lys på Ellingsrud i Oslo lørdag ettermiddag. En to år gammel jente ble drept fredag. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)
Blomster og lys på Ellingsrud i Oslo lørdag ettermiddag. En to år gammel jente ble drept fredag. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistanken mot faren som er siktet for å ha drept sin to år gamle datter, er styrket etter avhør av barnets mormor og et annet sentralt vitne, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 35 år gamle afghaneren erkjente ikke straffskyld etter siktelsen om forsettlig drap da han ble avhørt lørdag. Men etter avhør med den døde jentas mormor og en 31 år gammel mann som har en relasjon til familien, er politiet bare sikrere i sin sak, melder Aftenposten.

– Deres forklaring har styrket mistanken mot den siktede, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Jentas mormor og 31-åringen ble begge lettere skadd i voldshendelsen og ble avhørt på sykehus.

Ustabilt humør

En bekjent av siktede sier til VG at mannen mente vestlig levesett ødela kona og barnet.

– Humøret hans gikk veldig opp og ned. Den ene dagen kunne han fortelle at han var kjempeglad i familien. Neste dag kunne han si at han holdt på å bli gal. Han følte et økonomisk press hjemmefra, og det gjorde ham sliten. Han følte seg veldig alene i Norge og sa at han ville dra tilbake til Afghanistan. Han likte seg ikke her og mente det vestlige levesettet ødela kona og barnet, forteller en bekjent til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilden tilføyer at siktede aldri fortalte at han ikke hadde oppholdstillatelse i Norge.

Mannen skal mandag framstilles for varetektsfengsling. Det vil skje bak lukkede dører.

Bakgrunn: Toåring drept i Oslo – mann drapssiktet

Siktelse kan bli utvidet

Politiet tror siktede også står bak skadene flere familiemedlemmer fikk, og siktelsen mot ham kan derfor bli utvidet til også å omfatte dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toåringens mor og mormor er begge innlagt på sykehus. Begge er norske statsborgere med irakisk bakgrunn. De er ikke alvorlig skadd.

– Vi forsøkte å avhøre mor lørdag, men hun er sterkt preget av det som har skjedd, så vi ser for oss at vi må vente en stund før vi kan avhøre henne, forteller Kraby.

Avhøret av mormoren og en lettere skadd mann med relasjon til familien ble avsluttet lørdag. I tillegg er den drepte jentas onkel lagt inn på sykehus. Han er lagt i kunstig koma og er fortsatt ikke utenfor livsfare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er et veldig viktig vitne for oss, men vi må vente med avhøret av ham, sier politiadvokaten.

Var utvist

Siktede har ikke norsk statsborgerskap. Han hadde fått et utvisningsvedtak med frist for å komme seg ut av landet i februar i fjor.

Politiet vil be om en såkalt prejudisiell observasjon, det vil si en foreløpig psykiatrisk undersøkelse, av mannen.

Motivet for volden er fortsatt ikke kjent, men ifølge kriminolog og drapsforsker Vibeke Ottosen sier at livskrise eller samlivsbrudd ofte er utløsende årsaker når foreldre dreper sine egne barn.

– Når foreldre dreper sine egne barn er det ofte knyttet til en form for livskrise. Hvis det er faren som dreper, er det ofte samlivsbrudd eller at de har mistet evne til å forsørge familien sin, som ligger bak. Denne tendensen ser vi også i internasjonal litteratur, sier Ottosen til Aftenposten.

Ottosen påpeker at han kun uttaler seg på generelt grunnlag om hvorfor barn blir drept.