Meny

– Skyting i det jødiske museet en terrorhandling

– Alt tyder på en terrorhandling, sier ordføreren i Brussel etter at tre mennesker ble skutt og drept på det jødiske museet lørdag. Ifølge ordføreren i Belgias hovedstad, Yvan Mayeur, er tre menn og en kvinne pågrepet. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alt tyder på en terrorhandling, sier ordføreren i Brussel etter at tre mennesker ble skutt og drept på det jødiske museet lørdag.

– Selvsagt tenker vi på dette som en mulig terrorhandling og en antisemittisk handling, men vi kan ikke være sikre. Vi må avvente hva etterforskningen viser, sa Belgias utenriksminister Didier Reynders til NTB.

Utenriksministeren var i nærheten da han hørte skudd, og fortet seg til stedet.

– Jeg så mennesker som lå på bakken. Jeg reagerte umiddelbart med å ringe etter medisinsk hjelp og politiet, sier han.

Museet ligger i sentrum av Brussel, i Sablon-området.

– En pågrepet

Den belgiske avisa La Libre skriver at én person er pågrepet og at fire personer er drept.

– En er pågrepet er pågrepet etter skytingen på det jødiske museet, ifølge en kilde, skriver avisen. Det er usikkert om dette er personen som skjøt.

Politisjefen i Brussel, Guido Van Wymersch, har bekreftet at to kvinner og en mann er blant de drepte. I tillegg skal en fjerde person også ha dødd som følge av skytingen.

Ankom i Audi

Den ukjente gjerningspersonen kom inn på museet lørdag rundt klokka 15.50. Han bar på en pakke og begynte å skyte rundt. Deretter flyktet vedkommende fra stedet i en bil, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA, som siterer belgisk radio.

Ifølge den belgiske kringkasteren RTBF skjedde skytingen både inne og utenfor museet.

Ifølge La Libre kom gjerningspersonen til stedet i en Audi. En sjåfør og en passasjer kom ut av bilen. Sjåføren la to vesker på bakken før han åpnet ild mot forbipasserende.

– Antisemittisk

– Det er helt klart en ekstrem handling, og på det jødiske museet, det er ikke tilfeldig, sier ordføreren i EU-hovedstaden, Yvan Mayeur.

Innenriksminister Joëlle Milquet sier også at alt peker i retning av at det er et antisemittisk angrep.

Mange av dem som var på stedet ble behandlet for sjokk.

Belgias statsminister Elio Di Rupo uttrykker støtte og kondolanse til ofre og familier.

Joel Rubinfeld, et kjent navn innen belgisk jødisk samfunnsliv, sier til AFP at angrepet er et terroristangrep.

Forstander Ervin Kohn ved Det mosaiske trossamfunn i Oslo frykter at angrepet mot det jødiske museet i Belgia lørdag kan gi ideer til angrep rettet mot norske jøder.

– Frykter lignende angrep som i Belgia

Innenriksminister i Belgia Joëlle Milquet sier at alt peker i retning av at det er et antisemittisk angrep.

– Vi frykter at dette terrorangrepet skal inspirere og gi ideer til et angrep rettet også mot oss her nå. Jeg håper våre myndigheter nå er raskt på alerten, sier forstander Ervin Kohn til VG.

– Det er vanskelig å se på dette som noe annet enn en bevisst, antisemittisk handling, sier Kohn.

Han minner om at den jødiske synagogen i Oslo også tidligere har vært under angrep. Natt til 17. september 2006 ble det avfyrt 11 skudd mot synagogen på St. Hanshaugen i Oslo.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus