Regjeringen vil la leger jobbe til de blir 80 år

Helseminister Bent Høie vil la leger gjøre nytte for seg også til de fyller 80 år. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Helseminister Bent Høie vil la leger gjøre nytte for seg også til de fyller 80 år. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår å øke aldersgrensen for å beholde autorisasjon som helsepersonell med fem år, fra dagens grense på 75 år til 80 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget, som sendes ut på høring neste uke, har først og fremst betydning for privatpraktiserende spesialister, skriver Dagens Næringsliv.

Helseminister Bent Høie (H) sier at hans 78 år gamle statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, som er psykiater, har drevet fram forslaget. Hun mener heving av aldersgrensen er et steg i riktig retning.

– Vi er ikke gått ut på dato alle sammen. Vi har rett til å bli vurdert som enkeltmennesker. Å flytte grensen til 80 år er ikke fullgodt, men det går i riktig retning, sier hun.

Høie opplyser at dagens grense på 75 år ble innført på 1980-tallet, i en tid der folk ikke levde og var friske så lenge som i dag. Å heve grensen til 80 år er noe som kan gjøres uten store utredninger, legger han til. På sikt kan det bli ytterligere endringer.

– Vi skal se på hvordan vi i framtiden kan få individuelle ordninger for autorisasjon. Men da må vi ha gode systemer for dette, sier Høie.

Høringsfrist for forslaget er 1. oktober i år. Hvis Stortinget får behandlet forslaget i løpet av neste vår, kan endringene tre i kraft fra 1. juli 2015.