Ap-løft på ny måling

Jonas Gahr Støre gleder seg over oppslutningen på målingen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Jonas Gahr Støre gleder seg over oppslutningen på målingen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet går mest frem med 3,2 prosentpoeng til 36 prosent på en meningsmåling som Ipsos MMI har utført for Dagbladet. Høyre faller mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps oppslutning er drøye ti prosent høyere enn det Høyre oppnår. Høyre faller 2,3 prosentpoeng til 25,6 prosent.

For de øvrige partiene er utviklingen slik fra april til mai: Fremskrittspartiet 14,5 prosent (+1,3), Senterpartiet 5,1 prosent (+0,5), Kristelig Folkeparti 4,9 prosent (-0,7), Venstre 4,6 prosent (-1,7), Sosialistisk Venstreparti 3,7 prosent (-1,1), Miljøpartiet De Grønne 2,8 prosent (+0,5), Rødt 2 prosent (-0,1). Kategorien andre partier går samlet frem 0,3 prosentpoeng til 0,9 prosent.

Målingen har en feilmargin på mellom 1,5 og 3,3 prosentpoeng. Hvis målingen hadde vært valgresultat, ville mandatfordelingen blitt slik på Stortinget: Ap, SV og Sp ville ha fått 76 mandater, Rødt og MDG ville ha fått ett mandat hver, Høyre, KrF, Venstre og Frp ville ha fått til sammen 91 mandater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre

Jonas Gahr Støre, som er innstilt som ny partileder i Ap, sier til Dagbladet at Aps oppslutning på målingen er hyggelig, men at den også sier noe om at folk stiller forventninger til partiet. Han tror heller ikke at lederskiftet i Ap gjør utslag på målingen.

– Det er for tidlig for meg å si noe om det. Jeg tror ikke oppslutningen er knyttet til én person, men at velgerne oppfatter Ap som tydelige i enkeltsaker og fremstår som åpne og nysgjerrige. Jeg tror ikke så veldig på personlige ting. Jeg er en del av et lag. Ap er ikke noe enkeltmannsforetak, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet har ristet av seg regjeringsslitasjen etter å ha sittet lenge ved makten, mener valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. SV har derimot ikke klart å ta igjen det tapte etter regjeringsdeltakelsen, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabilt

Samtidig viser målingen at det ikke er tegn som tyder på at velgerne ønsker seg et annet resultat enn det de fikk ved valget.

– Høyre og Frp holder stand. Det er foreløpig ingen signifikante endringer med stor stabilitet på borgerlig side. Det er flere grunner til at regjeringen kunne fått problemer, men den har fremdeles solid støtte, sier valgforskeren.

Han trekker frem at Dalai Lama-saken var negativ for regjeringen, og ikke minst Høyre.

– Når det gjelder jordbrukssaken, er det også en negativ sak for regjeringen, men ikke nødvendigvis for Frps kjernevelgere, sier Bergh til Dagbladet.

Frp-vekst

Torsdag viste en annen måling som Opinion utførte for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at Ap hadde falt 1,8 prosentpoeng til 32,7 prosent. Høyre fikk på denne målingen 26,9 prosent, en nedgang p 0,6 prosentpoeng. Frp gikk frem 1,3 prosentpoeng til 15,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps partileder Siv Jensen sa til ANB at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug må få deler av æren for fremgangen.

– Sylvi Listhaug har stått oppreist og rakrygget i stormen fra bøndene, sa Jensen.

De øvrige partiene gjorde det slik på målingen torsdag: SV 3,9 prosent (+0,8), KrF 5,7 prosent (+0,5), Sp 4,8 prosent (+0,1), Venstre 5,4 prosent (+0,1), MDG 3,3 prosent (-0,7) og Rødt 1,9 (+0,9).