Flomvannet stiger i Hedmark

I Trysil går Trysilelva fredag over sine bredder og har blant annet oversvømmet fotballbanen i Innbygda. Foto: Kari Hagevik Bakke (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flomvannet har begynt å stige i Hedmark. På Kongsvinger er E16 stengt, og i Trysil står elva allerede høyt over sine bredder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på oransje nivå for Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark. Det betyr økt beredskap og fare for bygninger og veier som ligger nær elver og innsjøer.

– Varmt vær har ført til sterk snøsmelting og stor vannføring i flere dager. Dersom det i tillegg kommer mye nedbør, slik som varslet, vil det kunne føre til storflom i enkelte vassdrag på Østlandet, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

I fjellområder er det også fare for skred.

Bakgrunn: Flomvarsel flere steder

E16 stengt

Det er først i helgen de virkelig store vannmassene er ventet. Fredag var situasjonen mindre dramatisk.

– Foreløpig er det ikke så ille. Men det vi har fått beskjed om fra NVE, er at det kan komme mer i løpet av natten og morgendagen, sa trafikkoperatør Gun Aaserudhagen i Statens vegvesen til NTB fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

E16 ble fredag stengt mellom Norhov og Ovra i Kongsvinger i Hedmark på grunn av flomvannet. Det var skiltet omkjøring via riksvei 2. I tillegg ble enkelte mindre veier stengt.

Det er nedbørsmengdene som avgjør hvor alvorlig flommen til slutt blir, fastslår NVE. Fredag kveld var det usikkert hvor mye regn som ville komme.

Trysil i faresonen

I Trysil steg vannet svært raskt i elva, og allerede fredag ettermiddag ble nivået for tiårsflom passert.

– Elva stiger nå raskere enn noensinne, sa Hans Martin Aas i teknisk drift i Trysil kommune til Østlendingen.

Trysils ordfører Ole Martin Norderhaug forteller til NRK at kommunen er i høyeste flomberedskap. Vannmassene har allerede ført til stans i produksjonen ved Moelven Trysil, et hotell er stengt fordi flomvann har trengt inn i kjelleren, og langs Trysilelva står jorder under vann.

– Vannet vil helt sikkert stige så mye, og det vil gå inn i kjelleren på enkelte hus, sier Norderhaug.