Politiet følger økonomiske spor etter gullsmedran

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi samarbeider med eksterne etater og innhenter de opplysningene vi trenger derfra i tillegg til de beslagene vi selv har gjort i butikken. Vi har våre egne revisorer og utbytteteam som ser på den økonomiske biten i selskapet, sier politiadvokat Asmund Riegel i Oslo politidistrikt til NTB.

30. mai 2012 aksjonerte skattekrimenheten i Skatt øst, Oslo politidistrikt og Tollvesenet mot lokalene på Grønland.

Myndighetene mener kontrollen avdekket at det har vært svart omsetning på minst seks millioner kroner i selskapet over en toårsperiode, ifølge Dagbladet.

Hvorvidt selve ranet har sammenheng med de økonomiske mislighetene, vil han ikke spekulere i.

– Men vi registrerer at det er sammenfallende omstendigheter som er spesielle og gir oss grunn til å se nærmere på den økonomiske situasjonen i selskapet, sier politiadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere pågrepet for gullsmed-ran i Oslo

Ber om ny varetekt

Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år. Her politiadvokat Nina Bakken (til høyre) og hovedetterforsker Yvonne Mauroy under fengslingsmøtet for en av mennene som er siktet for ranet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år. Her politiadvokat Nina Bakken (til høyre) og hovedetterforsker Yvonne Mauroy under fengslingsmøtet for en av mennene som er siktet for ranet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Seks menn i 20-årene sitter varetektsfengslet i forskjellige fengsler på Østlandet, siktet for ranet. Utbyttet har ikke kommet til rette.

En mann ble pågrepet i Norge etter ranet. Fem andre ble pågrepet i Sverige. Førstkommende onsdag vil politiet be om forlenget varetektsfengslet for fire av dem som ble tatt i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fortsatt god fremdrift i etterforskningen og er i en viktig fase av analysedelen. Vi mener at bevisene mot de siktede er styrket og legger opp til en forlenget varetekt på fire uker med brev-, besøks- og medieforbud for alle fire, sier Riegel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom de fire samtykker i fengsling, blir det kontorforretning og ikke fengslingsmøte onsdag.

Les også: Krimekspert kobler gullsmedranerne til Sverige

Dubai

Politiet er godt kjent med at selskapet er erklært konkurs og har allerede tatt beslag i 2,7 kilo gull som var på vei tilbake til butikkens forretningspartner i Dubai i De arabiske emirater.

Ifølge Dagbladet er etterforskerne interessert i å få klarlagt en mulig kontakt mellom denne partneren og involverte i en banksvindel i Nordea. Noen av de antatte hovedmennene i saken, der over 60 millioner kroner i kontanter forsvant i Dubai, har ifølge avisa bånd til en av familiene som har drevet butikken.

– Vi ser på om det er forhold ved driften som gjør at vi må gå nærmere inn i det fremover. Nå konsentrerer vi oss om ranet, så kommer vi eventuelt tilbake til det senere. Vi driver naturligvis bevissikring også i forhold til det, sier Riegel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en skiftesamling i Oslo byfogdembete torsdag kon det fram at konkursen skyldtes avsløringene etter skatterazziaen.

Bostyrer Leif Petter Madsen fra advokatfirmaet Wikborg Rein satte spørsmålstegn ved at Sheikh Enterprises i januar i år, rett før virksomheten ble solgt til styreleder Sofia Ahmads sønn og hans kamerat, betalte nær fem millioner kroner i utestående gjeld til Dubai-partneren.

Se også: Her slår ranerne til

Første avhørsrunde

De seks fengslede har foreløpig bare vært avhørt en gang. Politiet begynner med den andre avhørsrunden når de har analysert opplysningene de allerede har.

– Det blir konfronterende avhør. Avhørene er klausulert og de sitter isolert i forskjellige fengsler så de ikke skal påvirke forklaringene til hverandre. Vi sjekker også alibiene deres opp mot det de har sagt, sier politiadvokaten som har det påtalemessige ansvaret i saken sammen med sin kollega Nina Bakken.

Om hvordan de seks opptrer under avhør, sier Asmund Riegel: – De er villige til å møte.