Meny

Politiet følger økonomiske spor etter gullsmedran

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år.

– Vi samarbeider med eksterne etater og innhenter de opplysningene vi trenger derfra i tillegg til de beslagene vi selv har gjort i butikken. Vi har våre egne revisorer og utbytteteam som ser på den økonomiske biten i selskapet, sier politiadvokat Asmund Riegel i Oslo politidistrikt til NTB.

30. mai 2012 aksjonerte skattekrimenheten i Skatt øst, Oslo politidistrikt og Tollvesenet mot lokalene på Grønland.

Myndighetene mener kontrollen avdekket at det har vært svart omsetning på minst seks millioner kroner i selskapet over en toårsperiode, ifølge Dagbladet.

Hvorvidt selve ranet har sammenheng med de økonomiske mislighetene, vil han ikke spekulere i.

– Men vi registrerer at det er sammenfallende omstendigheter som er spesielle og gir oss grunn til å se nærmere på den økonomiske situasjonen i selskapet, sier politiadvokaten.

Les også: Flere pågrepet for gullsmed-ran i Oslo

Ber om ny varetekt

Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år. Her politiadvokat Nina Bakken (til høyre) og hovedetterforsker Yvonne Mauroy under fengslingsmøtet for en av mennene som er siktet for ranet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)Politiet etterforsker flere økonomiske forhold knyttet til gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Oslo som ble utsatt for et grovt ran i Oslo i mars i år. Her politiadvokat Nina Bakken (til høyre) og hovedetterforsker Yvonne Mauroy under fengslingsmøtet for en av mennene som er siktet for ranet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Seks menn i 20-årene sitter varetektsfengslet i forskjellige fengsler på Østlandet, siktet for ranet. Utbyttet har ikke kommet til rette.

En mann ble pågrepet i Norge etter ranet. Fem andre ble pågrepet i Sverige. Førstkommende onsdag vil politiet be om forlenget varetektsfengslet for fire av dem som ble tatt i Sverige.

– Vi har fortsatt god fremdrift i etterforskningen og er i en viktig fase av analysedelen. Vi mener at bevisene mot de siktede er styrket og legger opp til en forlenget varetekt på fire uker med brev-, besøks- og medieforbud for alle fire, sier Riegel.

Dersom de fire samtykker i fengsling, blir det kontorforretning og ikke fengslingsmøte onsdag.

Les også: Krimekspert kobler gullsmedranerne til Sverige

Dubai

Politiet er godt kjent med at selskapet er erklært konkurs og har allerede tatt beslag i 2,7 kilo gull som var på vei tilbake til butikkens forretningspartner i Dubai i De arabiske emirater.

Ifølge Dagbladet er etterforskerne interessert i å få klarlagt en mulig kontakt mellom denne partneren og involverte i en banksvindel i Nordea. Noen av de antatte hovedmennene i saken, der over 60 millioner kroner i kontanter forsvant i Dubai, har ifølge avisa bånd til en av familiene som har drevet butikken.

– Vi ser på om det er forhold ved driften som gjør at vi må gå nærmere inn i det fremover. Nå konsentrerer vi oss om ranet, så kommer vi eventuelt tilbake til det senere. Vi driver naturligvis bevissikring også i forhold til det, sier Riegel.

Under en skiftesamling i Oslo byfogdembete torsdag kon det fram at konkursen skyldtes avsløringene etter skatterazziaen.

Bostyrer Leif Petter Madsen fra advokatfirmaet Wikborg Rein satte spørsmålstegn ved at Sheikh Enterprises i januar i år, rett før virksomheten ble solgt til styreleder Sofia Ahmads sønn og hans kamerat, betalte nær fem millioner kroner i utestående gjeld til Dubai-partneren.

Se også: Her slår ranerne til

Første avhørsrunde

De seks fengslede har foreløpig bare vært avhørt en gang. Politiet begynner med den andre avhørsrunden når de har analysert opplysningene de allerede har.

– Det blir konfronterende avhør. Avhørene er klausulert og de sitter isolert i forskjellige fengsler så de ikke skal påvirke forklaringene til hverandre. Vi sjekker også alibiene deres opp mot det de har sagt, sier politiadvokaten som har det påtalemessige ansvaret i saken sammen med sin kollega Nina Bakken.

Om hvordan de seks opptrer under avhør, sier Asmund Riegel: – De er villige til å møte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus