First House klager Aftenposten inn for PFU

First House klager Aftenposten inn for PFU
First House klager Aftenposten inn for PFU
Artikkelen fortsetter under annonsen

First House klager Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for kommentarartikkelen om byrået. Aftenposten vedgår uklok begrepsbruk, men mener Vær varsom-plakaten ikke er brutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for klagen er påstandene politisk redaktør Harald Stanghelle framsatte om First House i en kommentarartikkel onsdag, basert på det han selv kaller «ubekreftede rykter», opplyser First House.

Vær Varsom

Aftenposten har brutt bestemmelsene i pressens Vær Varsom-plakat om kritisk kildebruk (punkt 3.2) og om samtidig imøtegåelse (punkt 4.14), mener kommunikasjonsbyrået.

I en kommentar skrevet av Stanghelle ble First House-medarbeider Morten Wetland denne uka omtalt som en mulig aktør i en svertekampanje mot Thorbjørn Jagland. Bakgrunnen var en kronikk Wetland hadde på trykk i Dagens Næringsliv onsdag 14. mai.

– Ikke engasjert av Kina

– Stanghelle viderebringer ubekreftede rykter som er uriktige og skadelige. First House har ikke vært engasjert av Kina eller «kinesiske interesser». Selskapet har heller ikke hatt noe oppdrag knyttet til å sverte Thorbjørn Jagland eller påvirke sammensetningen av den norske Nobelkomiteen, sier administrerende direktør Per Høiby i First House.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det er brudd på god presseskikk å fremsette slike grove påstander i form av udokumenterte rykter, fortsetter han.

Bakgrunn: First House avviser oppdrag for Kina

– Uklok begrepsbruk

Overfor sin egen avis presiserer Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen at han ikke har lest PFU-klagen, men at han oppfatter det slik at den i hovedsak dreier seg om begrepet «ubekreftede rykter».

– Det var en litt uklok begrepsbruk. Han burde ha skrevet anonyme kilder, det er det det er snakk om. Kommentaren representerer ikke noe brudd på Vær varsom-plakaten i så måte, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at han ikke vil komme med spekulasjoner om hva PFUs konklusjon blir.

– Brutale spørsmål

Også Harald Stanghelle presiserer at han ikke har lest selve klagen.

– Vårt selvdømmesystem er slik at både private og selskaper kan klage. Det betyr selvsagt at First House er velkomne til det, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det skal være en enormt stor frihet til å stille kritiske og brutale spørsmål. Med de forbehold som er tatt, er dette innenfor Vær varsom-plakaten. Jeg stiller direkte og helt sikkert plagsomme spørsmål, fortsetter den politiske kommentatoren.

Sitter i Kina-styre

Selv om First House avviser ethvert kundeforhold til Kina eller kinesiske interesser, ble det torsdag kjent at selskapets grunnlegger, Bjørn Richard Johansen, siden 2011 har sittet i styret til Norsk-kinesisk handelskammer.

Det var Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, som først omtalte dette i sin blogg.

VG og Aftenposten har også avslørt at First House-medarbeider Morten Wetland deltok på et lukket møte med et tjuetall norske næringslivsledere diskuterte Norges forhold til Kina.

Det skjedde etter at Wetland – som har bakgrunn blant annet som Norges FN-ambassadør – publiserte kronikken i Dagens Næringsliv.