Påstand om nesten tre års fengsel for Nerdrum

ANKE: Odd Nerdrum får skattesviksaken behandlet i rettssystemet for fjerde gang. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
ANKE: Odd Nerdrum får skattesviksaken behandlet i rettssystemet for fjerde gang. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor mener kunstneren Odd Nerdrum bør dømmes til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstanden fra aktor, konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen, er den samme som forrige gang Borgarting lagmannsrett behandlet saken, skriver Dagbladet.

– Han skjønte

Lykkjen mener det er åpenbart at Nerdrum skjønte hva han gjorde.

– Vi vet at Nerdrum innhentet råd fra profesjonelle aktører, brukte sine kontaktpunkter både på Island og i Østerrike, om hvordan dette skulle gjøres. Det er straffeskjerpende at dette er nøye veloverveid. Det er både blitt brukt advokater og revisorer for å skjule sannheten, sa Lykkjen i sin avslutningsprosedyre fredag.

Lagmannsretten dømte i juni 2012 Nerdrum til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik. Han ble dømt for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene på selvangivelsen.

Kunstneren anket til Høyesterett, som opphevet dommen. Høyesterett fant at «domsgrunnene var mangelfulle for så vidt gjaldt hvilke verdier som var unndratt beskatning». Dermed måtte hele saken behandles på nytt av Borgarting lagmannsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikk av politiet

I sin prosedyre fredag kom Odd Nerdrums forsvarer, advokat John Christian Elden, med kraftig kritikk av politiets etterforskning, ifølge Dagbladet.

– Det kommer vitne etter vitne, dokument etter dokument, som peker i retning av at Nerdrums forklaring stemmer, men det vil ikke påtalemyndigheten tro på. Og så bruker de det at de ikke tror på det som argument for at det er det motsatte av hva vitnene sier som har skjedd, sa Elden i prosedyren.

Dokumenter Dagbladet sporet opp i 2012, viser at Nerdrum sannsynligvis har skattet av alle sine inntekter, men kanskje til feil tid og feil land.

Nerdrum har to parallelle saker gående i rettssystemet. Han har også anlagt et sivilt søksmål mot Skatt øst. Begge sakene dreier seg i hovedsak om de samme pengeoverføringene og sjekker oppbevart i en bankboks i Østerrike.