Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur

Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur
Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen kan gå på en ny smell dersom Arbeiderpartiet får flertall for å sende hele jordbruksoppgjøret i retur til landbruksminister Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en mulig løsning som vi vurderer. Stortinget vil da sette ned noen stolper for et nytt tilbud fra staten og be statsråden gå nye forhandlingsrunder med bondeorganisasjonene, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget til NTB.

Han øyner muligheten for å påføre regjeringen et nytt politisk nederlag og inviterte fredag KrF og Venstre til samtaler med de øvrige opposisjonspartiene.

– Når regjeringen nå har kastet kortene i saken, må Stortinget ta ansvar, sier Storberget.

Svaret fra KrF og Venstre er at de først vil snakke med regjeringspartiene på Stortinget, før de eventuelt takker ja til Storbergets invitt.

Bakgrunn: Regjeringen bryter forhandlingene med KrF og Venstre

– Spiker i kista

Ifølge Erling Kjekstad, tidligere sjefredaktør i Nationen og nå kommentator, kan landbruksoppgjøret bli en spiker i kista for det borgerlige firepartisamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mest interessante er om støttepartiene vil holde sammen, sier Kjekstad til NTB.

Han mener at regjeringen nå kjører hardt på en konfrontasjonslinje for å statuere et eksempel for støttepartiene.

– Høyre og Frp vil ikke tillate at Venstre og Kristelig Folkeparti overkjører dem i sak etter sak, sier Kjekstad, som mener årets landbruksoppgjør har et overraskende tydelig Frp-stempel. Selv kan han ikke huske et landbruksoppgjør som har tatt så store strukturendringer i landbruket i én eneste jafs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her holdes den ideologiske fanen høyt. Det er interessant at Høyre har blitt med på denne ferden, sier han.

Les også: Bøndene glade for brudd: – Viser at regjeringen står alene

Frp-splid

Hvorvidt Høyres og Frps stortingsgrupper har mer å gi når regjeringen allerede har satt foten ned for kravene fra KrF og Venstre, er et åpent spørsmål. Fredag kom det sprikende signaler fra Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi på Stortinget har ikke noen nye midler enn det som allerede ligger på bordet, sier Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg til NRK. Han spår at støttepartiene vil gå sammen med den rødgrønne opposisjonen, slik som i Utsira-saken i forrige uke.

Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen sier derimot at partiet gjerne vil forhandle mer med KrF og Venstre.

– Det er jeg som uttaler meg på vegne av Fremskrittspartiet om denne saken. Vi er innstilt på å komme til enighet med dem om en jordbruksavtale, sier han til NTB.

Les også: Lysbakkens frieri: – Bytt lag for bøndenes skyld

– Opp til Stortinget

Forslaget til ny jordbruksavtale som landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) fredag sendte Stortinget, er så å si identisk med statens tilbud til bondeorganisasjonene.

– Jeg håper Stortinget vil behandle saken på en ordentlig måte som ikke undergraver forhandlingsinstituttet, sier Listhaug til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vil ikke svare på om hun er skuffet over at samtalene hun førte på Statsministerens kontor med støttepartiene Venstre og KrF natt til fredag, brøt sammen, men avviser spekulasjoner om at hun har valgt en beinhard konfrontasjonsstrategi for å undergrave forhandlingsinstituttet mellom bøndene og regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fire borgerlige partiene har en samarbeidsavtale som sier at forhandlingsinstituttet skal ligge fast. Det er dette jeg forholder meg til, sier Listhaug.

Les også: – Nå må ikke Venstre og KrF gjemme seg, sier Lundteigen

Kan ta tid

Forhandlingene om en jordbruksavtale vil neppe ta til for alvor før om en drøy ukes tid. Høyre og Frp skal møte KrF og Venstre til samtaler til neste uke, sier Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen til NTB.

KrF og Venstre poengterer på sin side at forhandlerne ikke er i tidsnød.

Stortinget skal etter planen ha saken til behandling 17. juni, hvilket betyr at næringskomiteen vil måtte avgi sin innstilling senest 12. eller 13. juni.