Meny

USA er avhengige av russiske rakettmotorer

BETENKT: Forsvarssjef Chuck Hagel må konstatere at USA er helt avhengige av russiske rakettmotorer for å få sine militære satellitter opp i verdensrommet. (Foto. Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne misliker sterkt at de er avhengige av russiske rakettmotorer for å få sine militære satellitter ut i verdensrommet. Nå vil de utvikle sine egne motorer.

Forsvarskomiteen i Senatet har bevilget 600 millioner kroner til å utvikle en amerikansk rakettmotor.

– Putins Russland gir oss visse problemer. Vi har derfor øremerket 100 millioner dollar i forsvarsbudsjettet til utvikling av en topp moderne rakettmotor. Dette for å sikre at vi også i framtida får våre astronauter og militære satellitter ut i verdensrommet, sier senator Bill Nelson.

Representantenes hus har i sin versjon av forsvarsbudsjettet også satt til side penger for å gjøre USA mindre avhengige av russisk romfartsteknologi.

Pentagon benytter i dag russiske RD-180-motorer i sine Atlas V-raketter, som frakter USAs militære satellitter ut i verdensrommet.

Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin truet nylig med å hindre USA fra å bruke disse motorene mer, som svar på sanksjonene USA har innført mot Russland som følge av Ukraina-striden.

Dette vil i så fall skape store problemer for amerikanerne. Forsvarskomiteen i Senatet anslår at det vil ta fem år å bygge en amerikansk rakettmotor som kan erstatte RD-180.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus