Kuppgeneral: – Militærkuppet nødvendig for å redde Thailand

Den thailandske forsvarssjefen, general Prayuth Chan-ocha (t.h.) tok torsdag makten i et militærkupp. Han sier kuppet var nødvendig for å få gjeninnført ro og orden i landet etter måneder med demonstrasjoner og politisk uro.. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailands militære var tvunget til å ta makten i landet for å gjenopprette ro og orden, sier kuppgeneral Prayuth Chan-ocha. Den norske ambassaden ber alle nordmenn i landet overholde det strenge portforbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militæret i Thailand tok makten i et ublodig kupp torsdag etter flere måneders sterk politisk uro. Landet styres nå av et militærråd om ledes av forsvarssjef og general Prayuth Chan-ocha.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa general Prayuth i en TV-sendt tale torsdag.

Militæret innførte allerede tirsdag unntakstilstand i landet. Men selv om grunnloven er midlertidig opphevet, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, opplyser en talsmann for hæren.

Portforbud

Torsdag innførte kuppmakerne også portforbud over hele landet mellom klokka 22 og 05. Den norske ambassaden i Bangkok ber nordmenn som befinner seg i Thailand om å holde seg oppdatert og respektere portforbudet, men sier at situasjonen i Bangkok og resten av landet er rolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De internasjonale flyplassene i Bangkok fungerer inntil videre som normalt.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke oppdatert sitt offisielle reiseråd, som fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i de fire sørligste provinsene i Thailand.

Les også: Ambassaden: – Overhold portforbudet i Thailand

– Et ventet kupp

Torsdagens kupp ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban ble pågrepet og ført bort av soldater fra et møte der alle fløyene i thailandsk politikk deltok, blant dem kuppgeneral Prayuth selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den politiske krisen hadde nådd så langt at selv ikke unntakstilstand kunne løse problemene, sier Thitinan Pongsudhirak, statsviter og forsker ved Chulongkorn-universitetet i Bangkok.

Den svenske Asia-forskeren Magnus Andersson sier militærkuppet ikke kom som en overraskelse, men at pågripelsen av Suthep var uventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tolker pågripelsen av Suthep som en måte å legitimere kuppet på, sier Andersson til nyhetsbyrået TT.

Han peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet. Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd.

Se også: Her kunngjøres militærkuppet på thailandsk TV

Forbereder nyvalg

Andersson regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Dermed vil kuppet være et tilbakeslag for Thaksins søster Yingluck Shinawatra, som nylig måtte gå av som statsminister etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Militærkupp i Thailand

Utfordret eliten

Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre. Støtten er spesielt stor blant bønder og fattige i de folkerike områdene i nord og nordøst i landet, mens middelklassen i Bangkok regnes som maktbasen til opposisjonen.

Thaksin selv har siden 2008 levd i frivillig eksil i Dubai som følge av korrupsjonsanklager. Helt siden søsteren Yingluck ble valgt til statsminister i 2011, har opposisjonen anklaget henne for å være en nikkedukke for storebroren.