Legesenter avslørte alle pasientene

Et fastlegesenter i Oslo valgte feil knapp da nyhetsbrevet skulle sendes ut. Foto: Nils Martin Silvola
Et fastlegesenter i Oslo valgte feil knapp da nyhetsbrevet skulle sendes ut. Foto: Nils Martin Silvola
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk ikke helt som planlagt da klinikken sendte ut nyhetsbrev på e-post. I mottakerfeltet lå pasientenes adresser synlig for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbrevet fra legesenteret Colosseumklinikken i Oslo skulle egentlig bare informere om klinikkens tilbud i tiden fremover, men uheldigvis ble gårsdagens e-post mye mer informativ enn som så.

I mottakerfeltet havnet nemlig e-postadressen til flere hundre personer, trolig alle fastlegesenterets pasienter, fullt synlig for alle som fikk e-posten.

Mange profilerte personer

En av klinikkens fastlegepasienter forteller at hun raskt oppdaget at det var begått en tabbe da nyhetsbrevet landet i innboksen onsdag ettermiddag.

– Jeg så umiddelbart at mottakerlisten var på flere hundre navn. Her er det mange kjente personer, blant annet næringslivstopper, sier kvinnen til ABC Nyheter. Hun ønsker ikke å opptre med navn.

Kvinnen jobber selv med kommunikasjon, og reagerte både profesjonelt og personlig på episoden.

– Her er det noen som ikke helt vet hva de gjør. Når man sitter på sensitiv informasjon, må man også behandle den forsiktig. Rent personlig er det ikke noe særlig at flere hundre har fått tilsendt e-postadressen min, men jeg tror andre tar dette mer alvorlig enn meg, sier kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forbrukerrådet ber næringslivet bli bedre på personvern

– En tabbe du bare gjør én gang

Elin Ørjasæters e-postadresse er en av flere hundre som ble sendt ut helt åpent. Foto: NTB ScanpixElin Ørjasæters e-postadresse er en av flere hundre som ble sendt ut helt åpent. Foto: NTB Scanpix

Skjebnen ville ha det til at Markedshøyskolens førstelektor Elin Ørjasæter også sto på e-postlisten til Colosseumklinikken. Når vi kontakter henne, har hun lite annet enn medfølelse med den uheldige utsenderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en klassisk tabbe! En tabbe jeg selv har gjort, og fått rasende reaksjoner på. Dette er noe man bare gjør én gang, sier Ørjasæter til ABC Nyheter.

Ørjasæter, som har bakgrunn som kommunikasjonsrådgiver, tar hele episoden med stor ro.

– Så lenge de ikke sender ut journalen min, er dette faktisk ikke så farlig. Alle i dette landet har jo en fastlege, sier Ørjasæter.

Les også: Facebook-tabbene du bør unngå

Klinikken beklager

Noen timer etter det ulykksalige nyhetsbrevet kom en ny e-post fra klinikken, denne gangen med emneordet «beklager».

Artikkelen fortsetter under annonsen

«På vegne av Colosseumklinikken vil vi på det sterkeste beklage at nyhetsbrev ble sendt åpenlyst med epost adr og ikke som blindkopi (...) Dette skal selvfølgelig ikke skje og vi beklager påkjenning dette skal ha medført», står det å lese i beklagelsesskrivet som ABC Nyheter har fått tilgang til.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Steinar Helberg, som står oppført som daglig leder av klinikken. Han har ingen videre kommentar til saken.

Les også: Dingsene dine kan ligge åpne på nett