Thailands forsvarssjef erklærer militærkupp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailands forsvarssjef sier at militæret overtar makten i landet. Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV torsdag ettermiddag lokal tid.

Forsvarssjefen sier at hæren vil gjeninnføre orden og sørge for at det blir iverksatt politiske reformer. Han framholder at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, må Den nasjonale fredsbevarende komité, som består av hæren, flyvåpenet og politiet, overta makten 22. mai klokka 16.30, sa forsvarssjef Prayuth Chan-ocha.

Portforbud

Militæret i Thailand innfører portforbud i hele landet fra klokka 22 om kvelden til 05 om morgenen, opplyser en talsmann for hæren.

Kunngjøringen kommer etter at militæret overtok makten i et kupp tidligere torsdag.

Setter grunnloven til side

Den thailandske grunnloven er opphevet midlertidig etter at militæret overtok makten i landet, ifølge en talsmann for hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser også at forsvarssjef Prayuth Chan-ocha vil stå i spissen for det militære rådet som nå leder landet.

Selv om grunnloven blir satt til side, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, framholder talsmann Winthai Suvaree.

Men alle ministrene i regjeringen har fått ordre om å melde seg for militæret.

Frakte bort demonstranter

De militære sa at de ville sende soldate og militære kjøretøy for å transportere bort demonstranter fra områder i Bangkok hvor de har samlet seg til protest både for og imot regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort etter at kuppet ble bekjentgjort, avfyrte soldater skudd i været for å få tusener av rødskjortene som støtter regjeringen og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, til å forlate en protestleir vest i byen. Minst en av protestlederne ble pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for rødskjortene svarte på kuppet med å si at de ville fortsette sine protester likevel.

– Vil dere kjempe, eller vil dere ikke kjempe? Vi går ingen steder. Ikke få panikk, for dette hadde vi ventet, sa protestleder Jatuporn Prompan.

Demonstrantene hadde på forhånd truet med motstand om hæren grep makten, men likevel meldes det at rødskjortene hadde begynt å forlate leiren fredelig.

Politisk kaos

Militærkuppet skjer etter måneder med politisk kaos. Kunngjøringen kom samme dag som Prayuth hadde innkalt til et møte der alle fløyene i thailandsk politikk deltok.

Møtet var ment som et forsøk på å finne en politisk løsning på konflikten mellom regjeringen og opposisjonen, men etter alt å dømme var det resultatløst.

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban og andre ledere fra begge sider ifølge øyenvitner ble ført bort av regjeringssoldater fra møtesenteret der samtalene foregikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av soldater hadde torsdag ankommet stedet, og ifølge øyenvitner er flere protestledere fra begge sider transportert bort. Det er ikke klart om de er anholdt.

Langvarig krise

Den langvarige krisen har sin bakgrunn i skarpe motsetninger mellom den kongetro eliten i Bangkok med støtte fra store deler av middelklassen, og tilhengerne av familien til tidligere statsminister Shinawatra, en millionær som har stor folkelig støtte, særlig i nord.

Thaksin ble kastet av de militære i 2006, men har fortsatt stor støtte. Hans søster Yingluck ble kastet tidligere denne måneden i en omstridt domstolskjennelse etter flere måneder med protester.

Se også: Militærkupp i Thailand