EU-valg blir test for Reinfeldt

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (i midten) har en viktig test foran seg når EU-valget går av stabelen søndag. Foto: NTB scanpix
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (i midten) har en viktig test foran seg når EU-valget går av stabelen søndag. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter åtte år ved makten går Fredrik Reinfeldt et spennende riksdagsvalg i møte til høsten. EU-valget blir lakmustesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åtte år er veldig lenge.

Jens Stoltenbergs konklusjon etter de rødgrønnes valgnederlag i fjor kan gi gjenlyd hos Fredrik Reinfeldts borgerlige koalisjon til høsten. Målingene tyder på et vanskelig valg for regjeringsalliansen etter to perioder i posisjon.

Sveriges rødgrønne partier kjemper for nytt flertall, og søndag vil eksperter og velgere følge nøye med på hvilke strømninger EU-valget viser før riksdagsvalget 14. september.

– Et bra EU-valg er et viktig skritt for å beseire regjeringen Reinfeldt i september, sier Jonas Sjöstedt i det sosialistiske Vänsterpartiet til nyhetsbyrået TT.

Ingen blåkopi

Nasjonale valg er ikke blåkopier av EU-valg, der mye lavere deltakelse gir utslag på resultatene. Men partier som gjør et dårlig EU-valg, kan oppleve at det smitter over i riksdagsvalget, sier statsviteren Göran von Sydow til Sveriges Radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er veldig interessant, er hvordan det går for partiene i dette valget, og hvordan det virker inn på riksdagsvalget, sier han.

Sverige skal kun fylle 20 plasser i EU-parlamentet. Om innvandringsmotstanderne i Sverigedemokraterna og kanskje også kvinnesaksforkjemperne i Feministisk Initiativ kommer inn, kan det presse ut småpartier som Kristdemokraterna og Centerpartiet.

Svake partnere

Det vil være alvorlig for Reinfeldt. For det er partier han samarbeider med i regjering, og det blir vanskelig å drive valgkamp fram mot september med svake partnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan kanskje påvirke alliansens stilling som regjeringsalternativ til høsten, sier von Sydow.

Svenskene venter dermed på hvilke partier som kommer seg over sperregrensen på 4 prosent søndag. Sverigedemokraterna er blant dem som satser tungt i EU-runden og håper å dra med seg medvind inn i riksdagsvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrkeforhold

Som i Norge dominerte sosialdemokratene politikken i Sverige i tiår. Men etter valget i 2006 måtte Socialdemokraterna gi fra seg tømmene til de borgerlige, og Reinfeldt ledet alliansen til gjenvalg i 2010.

Under ledelse av Stefan Löfven har Socialdemokraterna prøvd å bygge seg opp igjen, og målingene gir dem nå rundt 33 prosent. Det er vesentlig større enn Reinfeldts Moderaterna på rundt 24 prosent, og de rødgrønne partiene kan ligge an til flertall til høsten. Om de klarer å samarbeide.

Ny jobb

I så fall må Reinfeldt kikke seg om etter en ny jobb, men datoen for riksdagsvalget har gjort det kinkig å gå etter en av toppjobbene som nå blir ledige i EU. Det spørs om Reinfeldt har lyst å forlate partiet på oppløpssiden av valgkampen.

Om svenskene går for et regjeringsskifte i september, ser statsviteren Niklas Bolin ved Mittuniversitetet uansett ikke for seg det store kursskiftet.

– Politiske forslag fra Socialdemokraterna avviker ikke mye fra regjeringens. På den måten vil et regjeringsskifte handle mer om hvem som leder landet enn hvordan svensk politikk vil endre seg i årene som kommer, mener Bolin.