Afghansk tolk får ikke bli på grunn av Dublin

Artikkelen fortsetter under annonsen

En afghansk tolk som i flere år jobbet tett med norske soldater og deltok i kamp i norsk uniform i Afghanistan, får ikke beskyttelse i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl her, melder NRK. Ifølge Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren ankommer.

Faizullah Muradi er stemplet som forræder av Taliban og sier han blir truet på livet.

SV og Venstre mener Norge har et særlig ansvar fordi jobben han gjorde for de norske styrkene, har gjort at han trenger beskyttelse.

– Selv om du har en Dublin-avtale, er det ikke et pålegg om å sende tilbake. Her er det norske myndigheter som best kan vurdere hvilken situasjon han var i, i samarbeid med norske styrker i Afghanistan, sier nestleder Ola Elvestuen i Venstre til NRK.

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen mener tolkene har krav på beskyttelse, men sier han forventer at italienske myndigheter vil behandle ham på en riktig måte.

Utlendingsdirektoratet (UDI) legger vekt på at dersom søkeren har et reelt beskyttelsesbehov, vil han ha krav på beskyttelse uansett hvilket land som behandler søknaden om beskyttelse. UDI understreker det faktum at det ikke er Afghanistan tolken skal sendes tilbake til, men Italia.