Meny

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget om jordbruksoppgjøret:

Storberget: – Regjeringen kan ha gått utover sine fullmakter

TELLER PÅ KNAPPENE: – Det er et dilemma dersom Stortinget skulle la Sylvi Listhaug innføre irreversible endringer i norsk landbruk, uten at Stortinget skal få behandle realitetene i det, sier Knut Storberget. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
TELLER PÅ KNAPPENE: – Det er et dilemma dersom Stortinget skulle la Sylvi Listhaug innføre irreversible endringer i norsk landbruk, uten at Stortinget skal få behandle realitetene i det, sier Knut Storberget. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

– Regjeringens tilbud innebærer så store endringer i landbrukspolitikken at det kan gå utover det som er rammene for et jordbruksoppgjør, sier Storberget, og innkaller alle fylkeslederne i Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen forutsetter at Stortinget automatisk skal godkjenne tilbudet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) ga bøndene i årets jordbruksoppgjør.

Men grepene som førte til at både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene, kan være så kraftige, at det endrer selve landbrukspolitikken i Norge.

Spørsmålet reiser seg da om det virkelig er riktig at Stortinget ikke skal blande seg inn i mindretallsregjeringens politiske endringer.

– Er grepene Solberg-regjeringen tar i årets jordbruksoppgjør så omfattende at de rett og slett endrer selve landbrukspolitikken uten at Stortinget får et ord med i laget?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vil mene at dette tilbudet kan gå utover det som er rammene for et jordbruksoppgjør, svarer Knut Storberget på ABC Nyheters spørsmål.

Les også: – Verre enn jeg hadde trodd. Nå skremmer Listhaug vekk de unge

Ap teller på knappene

– Formelt kan det hevdes med stor tyngde at endringene i statens tilbud i år er så store, at det kan være utenfor hva man kan gjøre i en jordbruksforhandling, slår Knut Storberget fast.

– Jeg oppfatter at Stortingets vedtatte landbrukspolitikk ved behandlingen av Stortingsmelding nr. 9 (2011-2012) har en annen målsetting og peker på andre virkemidler enn det som er presentert i regjeringens tilbud til bøndene i år, sier Knut Storberget.

Det er likevel ikke avgjort om Ap kommer til å kreve endringer i årets jordbruksoppgjør.

– Hva tenker dere i Arbeiderpartiet nå om jordbruksoppgjøret: Vil dere gripe inn og få Stortinget til å endre tilbudet, eller la Sylvi Listhaugs tilbud stå, begrunnet med respekt for jordbruksavtale-instituttet?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg vil se regjeringens stortingsproposisjon* om jordbruksoppgjøret før vi kommer med et endelig svar, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann.

* Den kommer fredag

Les også: - Regjeringens tilbud vil føre til mindre, ikke mer matproduksjon

Her er dilemmaet:

– Dilemmaet vi står overfor er: Skal vi godta irreversible endringer på grunn av respekt for jordbruksavtale-instituttet som sikrer bøndenes faglag forhandlingsrett?, spør Storberget.

Han forteller at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har innkalt alle partiets fylkesledere 2. juni for å diskutere håndteringen av jordbruksoppgjøret.

Ifølge Hovedavtalen for jordbruket er det slett ikke sikkert at inngrep fra Stortingets side er i strid med forhandlingssystemet. Der heter det at vedtak i Stortinget er overordnet en avtale.

Det står ikke uttrykkelig nevnt hva som skal skje hvis partene ikke kommer frem til noen avtale. Men praksis har med få unntak utviklet seg til at Stortinget da har sluttet seg til statens utgangstilbud.

Men utredningen som lå bak Hovedavtalen, NOU 1988:10, gir ikke grunnlag for å si at det bryter med forhandlingssystemet om Stortinget endrer statens tilbud. Tvert imot står det der på side 20 av forhandlingene utgjør forberedelser for Stortingets vedtak.

Les også: Må kjøre traktor 1800 timer året - fordi bruket er så stort

– Det går en smertegrense

– Hvor sikker er du på at det undergraver forhandlingssystemet dersom Stortinget «pynter på» Sylvi Listhaugs tilbud?

– Formelt er det ingen tvil om at Stortinget er suverent. Men hvis den ene parten vet at Stortinget vil behandle forhandlingsresultatet, kan det svekke forhandlingsinstituttet. For eksempel hvis det fører til at faglagene tar et brudd i håp om at Stortinget skal rydde opp, svarer Storberget.

– Det er ikke sikkert at jordbruket er tjent med det. Det er en risiko, legger han til.

Men omvendt, da, dersom Listhaug vet at hun hvert år kan diktere et tilbud hun vet jordbruket ikke kan godta – hvor sterkt står forhandlingsretten i så fall?

– Det går en smertegrense for hva Stortinget kan godta.

Han viser til at både Høyre og Frp tidligere har gått inn for at Stortinget skulle gjøre store endringer også i inngåtte jordbruksavtaler.

– Ja, under Presthus i 1987 ville Høyre til og med felle regjeringen på grunn av uenighet om jordbruksoppgjøret, påpeker Ap-politikeren.

Les også: - Arbeiderpartiet har skjønt det!

– Penger trengs til selvforsyning

– Mener Arbeiderpartiet at det må gjøre noe med størrelsen på statens tilskudd, dersom dere kommer frem til at Stortinget bør endre statens tilbud?

– Grepene regjeringen gjør for å endre strukturen i landbruket er problemet for oss. Men det handler også om penger, svarer Knut Storberget.

Les også: Rekord i norsk korn-import i år

Jordbruksoppgjøret og kommende jordbruksoppgjør vil trolig innvirke på graden av selvforsyning av mat fra norsk jordbruk. Her har Storberget særlig bekymring for kornet:

– Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal fortrenge mer kornareal. En av grunnene til at selvforsyningen har gått ned, er at vi har slitt med kornproduksjonen, fremholder Ap-politikeren.

– Det å ha matvareberedskap, handler om å ha korn. Klimaendringene og markedsforholdene i verden tyder ikke på at vi får mer sikkerhet for kornimport i fremtiden. Derfor er det en farlig vei å gå å redusere kornarealene her i landet, mener Storberget.

– Derfor er jeg skeptisk til de store strukturgrepene regjeringen vil ta Det kan fortrenge enda mer av kornarealene, sier Knut Storberget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:18 Helikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft
Siste nytt
15:18VerdenHelikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus