Røe Isaksen grillet om barnehagepenger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarte at regjeringen ikke ga mer til barnehagene i revidert budsjett i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarte at regjeringen ikke ga mer til barnehagene i revidert budsjett i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene fikk for mye penger av de rødgrønne i fjor, det er grunnen til at regjeringen ikke ga mer til barnehagene i revidert budsjett, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen bevilget i fjor 340 millioner kroner mindre til barnehager i år fordi de antok at økt kontantstøtte ville gi færre søkere til barnehagene. Den antakelsen slo ikke til, mange kommuner opplevde tvert imot en økning i antall barnehagesøkere i år, og de forventet at regnefeilen ville bli kompensert for i revidert budsjett forrige uke. Det skjedde ikke, og mange stilte kunnskapsministeren spørsmål om hvorfor i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

– 18 millioner mindre

Både fra Arbeiderpartiet (Ap) Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Kristelig Folkeparti (KrF) kom det bekymringer for hvordan dette vil slå ut på barnehagegarantien, på kvaliteten i barnehagen og på bemanningsnormen.

SV-leder og Hordaland-representant Audun Lysbakken viste blant annet til at barnehagebyråden i Bergen, Harald Victor Hove (H), har uttalt at regnefeilen vil føre til et kutt på nærmere 18 millioner kroner i byens barnehagebudsjett og at dette kan føre til at Bergen kan få problemer med å oppfylle barnehagegarantien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må prioritere

Kunnskapsministeren sier underkompensasjonen i år må sees i sammenheng med at kommunene fikk for mye penger til barnehagene av den rødgrønne regjeringen i 2012.

– Disse to årene må sees sammen, sier Isaksen.

– Regjeringen har også varslet at vi vil gå gjennom med hele beregningsmåten for å lage beregninger som er bedre og mer treffsikre i fremtiden, sier han.

Han avviste at regjeringen har kuttet direkte i kommunenes barnehagebudsjett, og sier kommunene har rom til å prioritere barnehager innenfor rammene av årets og neste års kommunebudsjett.