Meny

Røe Isaksen grillet om barnehagepenger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarte at regjeringen ikke ga mer til barnehagene i revidert budsjett i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene fikk for mye penger av de rødgrønne i fjor, det er grunnen til at regjeringen ikke ga mer til barnehagene i revidert budsjett, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Regjeringen bevilget i fjor 340 millioner kroner mindre til barnehager i år fordi de antok at økt kontantstøtte ville gi færre søkere til barnehagene. Den antakelsen slo ikke til, mange kommuner opplevde tvert imot en økning i antall barnehagesøkere i år, og de forventet at regnefeilen ville bli kompensert for i revidert budsjett forrige uke. Det skjedde ikke, og mange stilte kunnskapsministeren spørsmål om hvorfor i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

– 18 millioner mindre

Både fra Arbeiderpartiet (Ap) Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Kristelig Folkeparti (KrF) kom det bekymringer for hvordan dette vil slå ut på barnehagegarantien, på kvaliteten i barnehagen og på bemanningsnormen.

SV-leder og Hordaland-representant Audun Lysbakken viste blant annet til at barnehagebyråden i Bergen, Harald Victor Hove (H), har uttalt at regnefeilen vil føre til et kutt på nærmere 18 millioner kroner i byens barnehagebudsjett og at dette kan føre til at Bergen kan få problemer med å oppfylle barnehagegarantien.

– Må prioritere

Kunnskapsministeren sier underkompensasjonen i år må sees i sammenheng med at kommunene fikk for mye penger til barnehagene av den rødgrønne regjeringen i 2012.

– Disse to årene må sees sammen, sier Isaksen.

– Regjeringen har også varslet at vi vil gå gjennom med hele beregningsmåten for å lage beregninger som er bedre og mer treffsikre i fremtiden, sier han.

Han avviste at regjeringen har kuttet direkte i kommunenes barnehagebudsjett, og sier kommunene har rom til å prioritere barnehager innenfor rammene av årets og neste års kommunebudsjett.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus