Streik kan stenge barnehager og stanse flytrafikk

KAN BLI FORSINKET: Forsinket skatteoppgjør kan bli en av mange konsekvenser dersom det blir streik i staten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KAN BLI FORSINKET: Forsinket skatteoppgjør kan bli en av mange konsekvenser dersom det blir streik i staten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fly kan bli satt på bakken i nord, mens skoler og barnehager over hele landet må holde stengt. Det kan bli blant konsekvensene dersom det blir streik i offentlig sektor neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om mulig streik i det offentlige:
  • Lønnsforhandlingene foregår på tre tariffområder: statlig, kommunalt (KS) og Oslo kommune.
  • Meklingen skal være avsluttet ved midnatt søndag 25. mai.
  • De fire hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne vil ta ut følgende antall medlemmer på de ulike tariffområdene i tilfelle streik:
  • Statlig – LO: 4.335, Unio: 3.400, YS: 1.500, Akademikerne: 1.480. Til sammen 10.715.
  • KS – LO: 9.998, Unio: 6.300, YS: 800. Til sammen 17.100.
  • Oslo kommune – LO: 1.639, Unio: 542, YS: 83. Til sammen 2.264.

Fagforeningene er klare til å vise muskler og varslet onsdag at de vil ta ut drøyt 30.000 stats- og kommuneansatte dersom meklingen i årets lønnsoppgjør ikke fører frem.

Partene må bli enige innen midnatt søndag, ellers blir storstreiken en realitet.

Mandag kan dermed foreldre, skoleelver og pleietrengende møte stengte dører hos en lang rekke kommunale barnehager, skoler og omsorgstjenester.

I Tromsø kan meteorologene bli tatt ut i streik, noe som vil føre til at Nord-Norge forsvinner fra NRKs værkart – og i verste fall kan stanse flytrafikken i hele landsdelen, ifølge Forskerforbundet.

– Arbeider intenst

Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio) varslet onsdag at den i første omgang vil ta ut 6.300 arbeidstakere i ti fylkeskommuner og elleve kommuner, fra Alta i nord til Fredrikstad i sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom meklingen ikke fører frem, vil streiken blant annet ramme sykehjem, hjemmesykepleie, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.

– Vi arbeider intenst for å finne en løsning gjennom meklingen, men om nødvendig er vi klare til å streike, sier forhandlingsleder i Unio kommune, Ragnhild Lied.

Les også: Meteorologstreik kan stanse flytrafikk i Nord-Norge

Hun forsikrer at det er tatt hensyn til liv og helse under uttaket og påpeker at det er opp til kommunene og fylkeskommunene å ta stilling til hvilke institusjoner som eventuelt må stenges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det NTB erfarer, er det den økonomiske rammen for oppgjøret som er det vanskeligste spørsmålet. Tidligere har lærernes arbeidstid vært nevnt som ett av de store stridstemaene.

LO vil ta nærmere 10.000 kommuneansatte ut i streik, flesteparten organisert i Fagforbundet. 84 virksomheter i åtte fylker vil bli rammet, samt barnehager i Fredrikstad, Stavanger og Trondheim, mens Fellesorganisasjonen (FO) tar ut 185 sosialarbeidere i streik i Bergen, Stavanger og Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt forberedt

Meklingen mellom arbeidsgiverne staten og KS og de fire hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne skal være avsluttet innen midnatt søndag 25. mai. En eventuell streik starter dermed tidligst mandag morgen.

– Vi er godt forberedt på konflikt og har et kraftfullt, men forsvarlig streikeuttak, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat. De vil i første omgang ta ut 1.500 medlemmer i Mattilsynet, Vegvesenet, Jernbaneverket og NVE i streik.

LO Stat varsler et streikeuttak på 4.335 medlemmer. 1.500 statsansatte i YS vil legge ned arbeidet, mens Unio stat vil ta ut 3.400 av sine medlemmer i streik.

Må tømme fengsel

Storstreiken vil ramme en rekke departementer og offentlige etater, blant annet Skatteetaten og rekke NAV-kontorer.

– Tømming av Bjørgvin fengsel, total stopp i fortolling av varer på Ørje, forsinket skatteoppgjør, frigivelse av varetektsfanger og utsettelse av oppkjøring til førerkort vil være blant streikens følger, ifølge YS Stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørgvin fengsel har i dag 90 innsatte, som enten må overføres til andre fengsler eller få permisjon eller straffavbrudd, påpeker YS.

I Oslo vil en rekke arrestforvarere bli tatt ut i en eventuell streik.

– Dette vil i verste fall føre til at varetektsfanger slippes fri, sier YS.

Merkes i Oslo

I Oslo kan over 2.260 fagorganiserte bli tatt ut i streik, deriblant trafikkledere i Oslo havnevesen, noe vil ramme båttrafikken.

– Den umiddelbare konsekvensen blir størst i indre Oslofjord, sier leder i YS-K Oslo, Martin Moen.

Alle båter som kommer med last til Oslo, er avhengig av klarsignal fra trafikksentralen. Færre skip vil bety et merkbart inntektstap for kommunen.

Særlig de østlige bydelene i hovedstaden vil merke følgene av streiken. I Bjerke bydel har Unio tatt ut medlemmer fra 22 barnehager, samt flere skoler og skolefritidsordninger i streik.