Meny

Russisk skifte gir håp for Ukrainas valg

Forberedelsene til søndagens første runde av Ukrainas presidentvalg er i full gang, blant annet i byen Krasnoarmeisk i den svært urolige Donetsk-regionen øst i landet. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland toner ned retorikken, ber om forhandlinger og trekker seg tilbake fra Ukrainas grense. Det gir håp om at Ukrainas presidentvalg søndag kan bidra til å løse krisen.

Rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité mener et troverdig presidentvalg er helt avgjørende for å få bukt med Ukrainas problemer.

– Man trenger å få en legitim og handlekraftig regjering på plass, sier hun til NTB.

Lindeman reiser selv til Ukraina som valgobservatør. Hun mener valget må gjennomføres til tross for omfattende sikkerhetsproblemer i øst.

Det var lenge frykt for at valget ikke ville la seg gjennomføre ettersom prorussiske krefter har tatt kontroll over offentlige bygninger i mange byer øst i landet. Uroen har brakt Ukraina på randen av kollaps og skapt frykt for full borgerkrig.

Les også: Russiske styrker skal ha trukket seg tilbake fra grensen

«Skritt i rett retning»

Analytikere har lenge antatt at Russland har en finger med i spillet, men de siste par ukene har russiske myndigheter tilsynelatende endret kurs.

Først ba president Vladimir Putin separatistene i øst om å droppe sin folkeavstemning om løsrivelse. De hørte ikke på ham, men Kreml nøyde seg med å «respektere», ikke «anerkjenne», utfallet av avstemningen.

Putin varslet også at presidentvalget var «et skritt i riktig retning». Og tirsdag bekreftet Ukraina at russiske styrker har trukket seg tilbake fra Ukrainas grense, samtidig som Russland inviterte alle politiske grupper i Ukraina til forhandlinger.

Ekspertene tror derfor at den umiddelbare faren for en russisk invasjon av Øst-Ukraina har avtatt.

Likevel kom russisk UD tirsdag også med en advarsel: Hvis ikke trefningene tar slutt og OSSEs veikart blir fulgt, vil valget bare forsterke de politiske motsetningene.

Mot mer selvstyre

FFI-forsker Tor Bukkvoll tror Russland nå kan ha «herjet fra seg» i Ukraina for å skape en vanskeligst mulig situasjon for landets nye, provestlige regime.

– Nå håper Russland dette er nok til å hindre Ukrainas integrering vestover, sier han til NTB.

Hvis Ukraina slipper en ytterligere russisk involvering, tror han utfallet kan bli økt selvstyre for de østlige regionene.

– Da handler det om å finne balansen, slik at selvstyret ikke hindrer økt integrering vestover, men samtidig er nok til å tilfredsstille befolkningen og eliten i øst.

For Russland er valget enkelt, mener Bukkvoll:

– Enten må de gå inn, eller så har de tapt. Hvis det ikke lykkes dem å lage en permanent konflikt eller en ekstrem grad av selvstyre, er det et kjempetap for Russland.

– Det store tapet er at de har ertet på seg en befolkning som i utgangspunktet var ganske pro-russisk. De har skapt et enormt hat mot seg selv i store deler av Ukraina, ikke minst i sentrale deler av landet.

Truer valget

Ukrainas forrige president Viktor Janukovitsj kom til makten i 2010, men ble avsatt i februar etter måneder med masseprotester. Hans motvilje mot å undertegne en samarbeidsavtale med EU utløste opptøyene.

Men Ukrainas problemer vokste etter Janukovitsjs avgang. Først annekterte Russland den ukrainske Krim-halvøya i mars. Deretter startet opprøret øst i landet, hvor prorussiske krefter, angivelig med støtte fra Russland, inntok en rekke offentlige bygninger.

Minst 120 mennesker er ifølge FN drept i uroen i øst. Presidentvalget er truet i flere titalls valgkretser i regionene Luhansk og Donetsk, selv om stadig mer nå tyder på at valget vil gå sin gang i de aller fleste delene av landet. «Sjokoladekongen» Petro Porosjenko er storfavoritt til å vinne valget, kanskje allerede i første valgomgang.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus