Tusener av bønder marsjerer mot Stortinget:

Kjørte traktor fra Alvdal for å protestere mot regjeringen

Galskap å kjøre traktor fra Alvdal for å protestere? – Det var galskapen i Sylvi Listhaugs tilbud som fikk meg til å gjøre det, sier bonde Geir Lohn. Foto: Thomas Vermes.
Galskap å kjøre traktor fra Alvdal for å protestere? – Det var galskapen i Sylvi Listhaugs tilbud som fikk meg til å gjøre det, sier bonde Geir Lohn. Foto: Thomas Vermes.

Geir Lohn fra Alvdal bestemte seg da han så pressekonferansen der Sylvi Listhaug la fram tilbudet til bøndene. – Galskap, tenkte han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed besluttet bonden fra Follåsen gård nord i Østerdalen for å kjøre traktor hele veien inn til Oslo for å delta i dagens bondeprotest mot regjeringen.

Underveis har han rukket å bli kjendis, og før bondemarsjen startet plasserte både NRK og TV 2 opptaksutstyr på traktoren hans. Budskapet hans er klart:

– Det slo inn i hodet på meg at det Listhaug presenterte, er galskap. Jeg ventet ikke mange kronene fra en Høyre-/Frp-regjering. Men strukturendringene de presser fram, er vannvidd, sier Lohn til ABC Nyheter før han setter seg på traktoren for å fronte bondetoget gjennom Oslos gater.

Redde for barnas framtid

Tusener av bønder og sympatisører ladet opp til toget med slagord, sang og live-oppvisning av den kjente Ylvis-etterlikningen «Kæ seie bonden», som så langt er opplevd av 267.000 på YouTube.

Blant de frammøtte var søstrene Kerry Randem og Marit Kvarme, begge oppokst på gård i Ås, med hver sin baby i vogn.

– Det er framtida til barna jeg er redd for, sier Kerry, som har giftet seg med en odelsbonde og nå driver et bruk på 2,6 årsverk sammen med sin mann Jens Anders Randem.

Les også: Ingen applaus da Listhaug møtte bøndene

Saken fortsetter under bildetTo mødre med og uten gård: Kerry Randem og Marit Kvarme marsjerte med barnevogner mot Listhaug. Foto: Thomas Vermes.To mødre med og uten gård: Kerry Randem og Marit Kvarme marsjerte med barnevogner mot Listhaug. Foto: Thomas Vermes.

Likevel holder ikke jobben med ammekuene og kornet, de må ha jobb på si' for å få endene til å møtes.

– Jeg skulle gjerne vært bonde, men fant en gutt uten odel, smiler Marit.

– Jeg har møtt opp for å støtte bøndene og mattrygghet for framtida, forteller hun.

– Listhaug best for skipsfarten

– Listhaugs politikk er best for skipsfarten - for å frakte mer og mer soya over de sju hav til Norge, sa Bondelagets nestleder Kristin Ianssen fra podiet før avmarsj.

– Vi vil ha frihet til å dyrke jorda der den ligger, og å drive enten gården er stor eller liten, sa hun og utløste jubel.

Saken fortsetter under bildetTusener bitre bønder med godt humør - på vei mot Stortinget. Foto: Thomas Vermes.Tusener bitre bønder med godt humør - på vei mot Stortinget. Foto: Thomas Vermes.


I mengden var også den kjente, unge Sp-politikeren Sandra Borch, som nå er leder for næringskomiteen i Troms fylkesting.

– Dette handler ikke om lønna til bonden. Det handler om norsk matproduksjon, eller ikke. Jeg er skuffet over Frps arrogante holdning til bøndene. Frp står for utflagging av matproduksjon, sier Borch til ABC Nyheter.

– Verdens rikeste land bør ha råd til å brødfø egen befolkning i en sultende verden, sier Borch før avmarsj.

Personvernpolicy