– Justisministre har ikke fått til god beredskap i Norge

I fjor overrakte justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap), styringen med departementet til Anders Anundsen (Frp). Han arvet uløste problemer med beredskapen i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I fjor overrakte justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap), styringen med departementet til Anders Anundsen (Frp). Han arvet uløste problemer med beredskapen i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Justisdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap får sterk kritikk i en ny rapport. Rapporten slår fast at en rekke av 22-juli-kommisjonens anbefalinger ikke er fulgt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som VG har fått innsyn i, rammer nåværende justisminister Anders Anundsen (Frp), men særlig forgjengeren Grete Faremo (Ap).

Rapporten konkluderer med at departementet ikke har sørget for at justissektoren som helhet ivaretar et målrettet og effektivt beredskapsarbeid, og at departementet ikke har oversikt over status for arbeidet med samfunnssikkerhet, noe justisministeren jevnlig skal orientere regjeringen om.

Les også: Stor økning i utleie av livvakter til samfunnstopper

Årelang intern konflikt pågår

Rapporten slår også fast at en årelang intern konflikt i departementet ikke har blitt løst verken av Anundsen eller Faremo. Samarbeidet mellom Politiavdelingen og Rednings- og beredskapsavdelingen skal være så dårlig at det rammer effektiviteten og kvaliteten i arbeidet.

– Dette tilsynet ble gjennomført rett etter regjeringsskiftet, og det er en bra statusrapport. Sånn sett er jeg heldig, for nå er det min jobb å rydde opp i det som ikke er ryddet opp i tidligere, sier justisminister Anundsen til avisen.

Les også: Politihelikoptrene ikke klargjort for skyting fra lufta

Faremo vil lese først

Grete Faremo ønsker ikke å kommentere saken før hun har lest rapporten.

Regjeringen ønsket en uhildet rapport, og fant det derfor ikke naturlig at Direktoratet for sikkerhet og beredskap, som ligger under Justisdepartementet, skulle gjennomføre tilsynet. Det er derfor Helsetilsynet som har utarbeidet rapporten.

Les også: - Må drive skytetrening på fritiden

Personvernpolicy