Aldri har Norge hatt større behov for å importere korn:Rekord i norsk korn-import i år

Stadig mindre norsk korn, rekordimport i år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Stadig mindre norsk korn, rekordimport i år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har Norge måttet importere mer korn, enn i år. Samtidig tilbyr Solberg-regjeringen dårligere inntekt for landets kornbønder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge må i sesongen 2013/2014 importere til sammen 1.407.000 tonn korn.

Dette er den høyeste importen av matkorn og fôrråvarer til Norge noen gang, melder Norske Felleskjøp.

Ifølge Felleskjøpet, som regulerer det norske kornmarkedet, er rekordsvak kornavling i Norge sist høst og stadig økende forbruk av kraftfôr til husdyr, de viktigste årsakene til økende import.

I løpet av sesongen vil samlet import komme opp i 215.000 tonn matkorn, 582.000 tonn kornråvarer til kraftfôr og 610.000 tonn fett- og proteinråvarer til kraftfôr.

Les også: Sjokktall for tap av kornåkre i Norge i 2013

Selvforsyning på bunnivå

Økningen i importen av matkorn og kraftfôrråvarer medfører at norsk sjølforsyning av mat i 2013 også er historisk lav: 37 prosent.

Det går fram av beregninger fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre lønnsomt å dyrke korn

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret, som nå går til Stortinget etter at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene, går inn for å gjøre det mindre lønnsomt å produsere korn i Norge.

Ifølge Statens tilbud vil for eksempel er kornbruk på 228 dekar på Østlandet miste 12.500 kroner av de 47.100 kronene bonden der tjener på et årsverk nå.

For bønder med 707 dekar korn på Østlandet ønsker regjeringen å sette ned årsverkinntekten fra 351.400 kroner til 334.800 kroner.

Les også: Norsk geografi knuser Høyres håp for landbruket

Ønsker mer import

Solberg-regjeringen varslet kort etter tiltredelsen at den ønsker å lette på tollvernet Norge har mot den stadig voksende importen av ost fra EU. Det fikk den ikke flertall for i Stortinget.

Men i tilbudet i jordbruksoppgjøret slår regjeringen fast at «Importvernet og handelsavtaler kan ikke bare dimensjoneres for å oppnå størst mulig norsk landbruksproduksjon.»

Samtidig mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug at færre hindringer for import er en fordel for matproduksjon i Norge.

Les: Sylvi Listhaug sier lavere toll gir mer matproduksjon