Karoli: – De kom for å drepe meg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rene Karoli sier det var utstedt en drapsordre på ham da han og sønnen ble overfalt på Torshov Bingo i fjor. Fire av fem tiltalte innrømmer å ha angrepet ham, men alle nekter straffskyld for drapsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire, som er i alderen 20 til 33 år og tilhører sigøynerfamilien Josef, sa seg skyldige i legemsbeskadigelse da saken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag. Tiltalen lyder derimot på drapsforsøk for dem og for femtemann, en 22 år gammel norskmarokkaner. Han erkjente ikke straffskyld, og fikk delvis medhold av Karoli selv.

– Den gutten der er uskyldig. Han ble tvunget eller lurt til å være med, men han gjorde ikke noe mot meg, sa Karoli om norskmarokkaneren da han forklarte seg.

Les også: Karoli-familie etterforskes for voldsvideo

Tilløp til dramatikk

Det var en spent stemning i rettssalen, og journalistene som dekket saken ble flyttet fra sine faste plasser og brukt som en slags buffer for å skille de to familiene – Karoli og Josef – som fylte tilhørerbenken.

Like før retten ble satt, sa Karoli noe på romani som av de tiltalte ble gjengitt som «alle skal dø». Utsagnet ble oppfattet som en trussel. Dommer Per Gammelgård måtte flere ganger irettesette Karoli og formane ham og de andre om kun å snakke norsk. Forsvarer Øystein Storrvik etterlyste tolk, slik at eventuelle utfall og trusler kunne oversettes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et tidspunkt rykket også flere politifolk og arrestbetjenter fram for å stoppe Karoli da han hisset seg opp og gikk mot de tiltalte.

Les også: Ytterligere to personer pågrepet etter Karoli-angrepet

Brutalt angrep

I tiltalen er det beskrevet at René Karoli overlevde fordi han raskt fikk livreddende behandling. Også skadene på sønnen var eller kunne være livstruende, ifølge tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sitt åpningsinnlegg viste aktor Bjørn Kristensen en overvåkingsvideo fra det brutale angrepet på Torshov Bingo i april i fjor. Flere personer angrep Karoli og hans 24 år gamle sønn med brekkjern, machete, øks og kniv. To andre personer ble også skadd.

Arild Holden, som forsvarer en av de tiltalte fra Josef-familien, ba retten merke seg videoen og spesielt få med seg hva hans klient ikke gjorde.

– Det ligger mye bevismateriale i dette opptaket, også til gunst for min klient. Retten må merke seg både hva han gjorde og hva han ikke gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pekte stadig på to tiltalte

Karoli trakk gjentatte ganger fram nettopp Holdens klient og hans bror som de to som angrep ham, samt en person som ikke er tiltalt i saken. Han kunne til dels ikke si hvem som gjorde hva, fordi han ikke så hvem som stakk ham bakfra.

– Det vi har hørt i forklaringen, tydeliggjorde den problemstillingen jeg påpekte, sier Holden til NTB i en kort pause mot slutten av dagen.

Også Øystein Storrvik, som forsvarer broren til Holdens klient, sier det er sentralt å få fram hva de enkelte tiltalte faktisk skal ha gjort og om det kan anses som et felles angrep.

– Det blir et spørsmål om hva hver enkelt gjorde og delaktigheten i de andres handlinger. De tiltalte hadde ulik motivasjon for å være der, sier Storrvik til NTB.

I retten sa han at hans klient hadde et sinne, men at retten må se hvor langt forsettet strekker seg. Storrvik spurte også Karoli flere ganger om han ønsket å legge mest mulig skyld på de to brødrene, spesielt på hans klient.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener Karoli har et spesielt sterkt hat mot min klient, og det mener jeg kommer fram her, sier han og viser til at Karoli gjentatte ganger pekte på de to brødrene og trakk fram at det var de som angrep ham.

Motstridende forklaringer

Flere av forsvarerne konfronterte Karoli med ting han hadde sagt i avhør, og som han i retten sier han ikke husker.

– Jeg var svært skadd, og jeg var tungt medisinert, forklarte han ofte når han ikke husket hva han hadde forklart for politiet.

Aktor Kristensen bekrefter overfor NTB at de to første avhørene av Karoli ble gjort mens han fikk svært mye smertestillende og fikk behandling for de livstruende skadene han var blitt påført, og at det i hvert fall til en viss grad kunne forklare hvorfor det ikke var samsvar mellom det som ble sagt for et år siden og det som kom fram i retten tirsdag.