Meny

Carl Espen leverte mesterlig!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For en opplevelse! Dette er det beste jeg har vært med på, sier det norske håpet etter å ha levert en mesterlig opptreden i lørdagens eurovisjonsfinale.

KØBENHAVN (ABC NYHETER): Alle låtene i den 59. utgaven av Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix) er nå ferdig.

26 land har gått av den gigantiske scenen i B&W-hallerne utenfor København sentrum. Det er nå opp til jury og TV-seere rundt om i Europa å bestemme hvem som skal vinne.

I lørdagens finale hadde Carl Espen en optimal fremføring. Trolig kan ikke «Silent Storm» fremføres bedre enn det 31-åringen klarte lørdag.

– For en opplevelse! Dette er det beste jeg har vært med på! Jeg følte at alt klaffet, og at jeg klarte å fortelle alt sammen. Hele historien. Det er en helt fantastisk følelse. Jeg er så glad nå, var Carl Espens umiddelbare reaksjon etter at han forlot scenen.

ABC Nyheters anmelder vurderer bidraget til terningkast seks.

Les også: – Det beste jeg har vært med på

Norges bidrag er skrevet Carl Espens kusine, Josefin Winther. Han var nummer fem i aksjon av de 26 artistene og hadde blikket festet godt i kamera, slik han mener er avgjørende for en god framføring.

Danmark fikk årets konkurranse etter at Emmelie de Forest vant Eurovision Song Contest 2013 med sangen «Only Teardrops».

Les også: Carl Espen: – Ingen frierier så langt

ABC Nyheter rullet terning og ga vurderinger fortløpende for hvert av kveldens bidrag.

1) UKRAINA: Mariya Yaremchuk - «Tick-Tock»
Det er 21 år gamle Mariya som har fått æren av å starte årets Eurovision. Det gjør hun med et gigantisk hamsterhjul på scenen - hvor en stakkars menneskelig hamster virkelig får kjørt seg. Smart trekk, egentlig, for det kamuflerer «Tick-Tocks» mangler brillefint. Låten har bra trøkk og har noe fengende i bunn. Litt usikker på budskapet, men det kan virke som om det handler om denne tiden som går akk så fort. Og noe med hamstre, sikkert. Og DER var låten ferdig. 

2) HVITERUSSLAND: Teo - «Cheesecake»
I den første semifinalen hadde Latvia en låt om hvor vanskelig det er å bake kake. Årets hviterussiske bidrag handler om selve kaka, en fiks ferdig ostekake - som dessverre ikke er så innbydende som man skulle håpe. Det virker som om man har droppet mange av ingrediensene, men likevel tvinger folk til å spise resultatet. Det høres kanskje ikke så verst ut, men tro meg - du hører den neppe igjen. 

3) ASERBAJDSJAN: Dilara Kazimova - «Start A Fire»
Inderlig powerballade i god aserbajdsjansk tradisjon (som vil si å betale svenske låtskrivere for å lage en låt), ispedd den typiske tradisjonelle fløyta som nasjonalsignatur. Joda, svulstig, vakkert og ømt nok levert av usedvanlig vakre Dilara Kazimova - som har en flott stemme. Dette er vakkert og melodiøst - og akkurat litt for pompøst og oppskriftsmessig. Vi gir likevel en snill femmer. Kan rapportere om full jubel på Eurovisions pressesenter.

4) ISLAND: Pollapönk - «No Prejudice»
Islandsk og fengende gladpop, med linjer tilbake til 60-tallet og et særdeles lystig refreng. Mannen i lilla er forøvrig medlem av det islandske parlamentet. 

Minner mye om YouTube-bandet OK Go. Stor stemning på pressesenteret i København, med journalister fra alle land som klapper i takt. Dette er en flott levert islandsk humørbombe. Stor jubel. Nå er det Norge.

5) NORGE: Carl Espen - «Silent Storm»
Ja!! Dette er en svært solid fremføring av Carl Espen. Nakent, melodiøst og totalt blottet for billige fiksfakserier. Deilig svulstig - og med gåsehud-takter. Denne låten kan trolig ikke fremføres bedre. Folk klapper og jubler. Noen av journalistene reiser seg. 

6) ROMANIA: Paula and Ovi - «Miracle»
Hyggelig gjensyn med norsk-rumenske Ovi og Paula, som tidligere har gjort det bra med «Play with fire». Låten Miracle er imidlertid en mye svakere låt - og føles som maskinprodusert eurotrash uten spennende finesser du kunne fokusert på. Sikker fremførelse og utrolig vokal på Paula hever den opp til en sterk treer. 

7) ARMENIA: Aram MP3 - «Not Alone»
Aram og låten Not Alone er av mange bookmakere spådd å vinne hele sulamitten. Det er en naken og melodiøs ballade som bygger seg fint opp mot et høydepunkt som kunne vært enda bedre.

8) MONTENEGRO: Sergej Cetkovic - «Moj Svijet»
Lovende begynnelse med fløytespill og... skøyteløper. Men så begynner vokalen, og det blir kjedeligere, men så blir det jaggu litt bedre igjen! Melodiøst og nynnbart, men instrumentaldelene er klart best. Morsomme pixar-øyenbryn på Sergej. Fikk en treer i semifinalen, her ruller vi jaggu en soleklar firer.

9) POLEN: Donatan & Cleo - «My Slowianie»
Flotte jenter, fin dekorasjon, kule, tradisjonelle klær - og en utrolig enerverende Hey-Mickey-melodi som man ikke skjønner bæra av. Skjønt, årets polske bidrag er vel strengt tatt en rytme mer enn en faktisk melodi. Å kalle det musikalsk mykporno føles heller ikke feil å si. Instrumentaldelen i midten er et lyspunkt, men får resten av låten til å fremstå som enda verre. Dette er litt for mye av alt.

10) HELLAS: Freaky Fortune feat. Riskykidd - «Rise Up»
Balkanstarten er svulstig og lovende. Så snur det hele 180 grader og blir verken lovende eller fengende. Nok en låt som spriker i to retninger, og den ene retningen er klart bedre enn den andre. Journalister på pressesenteret i København danset forøvrig for fullt til denne låta. Full jubel - men så har da Hellas også sendt mange journalister til Køben.

11) ØSTERRIKE: Conchita Wurst - «Rise Like A Phoenix»
Dette er en artist du legger merke til, men kanskje ikke først og fremst på grunn av låten. Conchita Wurst er som en Dana International med pocoloco-skjegg. Når så det er sagt, er låten veldig oppskriftsmessig svulstig - og Conchita har en sterk stemme. Applausen på pressesenteret i Køben overgår alle andre låter hittil. Skal man vurdere ut av det, kan det bli østerriksk seier i år. 

12) TYSKLAND: Elaiza - «Is It Right»
Is it right or is it wrong spør vokalist Elaiza i denne ompa-låten. Svaret på det er at det deilige suget i kompen er riktig. Mens den litt slitsomme vokalen kunne vært bedre. Til sammen blir det en låt rett over middels. 

13) SVERIGE: Sanne Nielsen - «Undo» 
Sterk svensk låt, brillefint og trygt fremført av 29 år gamle Sanna Nielsen. Undo er en stilsikker produksjon, med klassisk eurovisjonsoppbygging. Særlig refrenget er farlig og fester seg som en flue på papir. Dessverre er alt så blankpolert og produsert at sjelen forsvant i prosessen. Femmeren er svak. 

14) FRANKRIKE: TWIN TWIN - «Moustache»
Jeg har sett Twin Twin-gutta levere bedre på scenen enn dette. Den franske bartesanegn har riktignok et fiffig og fengende refreng, men helheten blir dessverre for anmasende og hektisk. Funker nok godt som en gladlåt på club-gulv, dog. 

 

15) RUSSLAND: Tolmachevy Twins - «Shine»
17 år gamle russiske tvillingssøstre, som har tatt steget over fra Junior Eurovision for å fremføre Shine fra et gigantisk lekestativ. Fiffig. Jeg tar meg selv i å like denne. Det er melodiøst, nynnbart, litt syttitalls-film-aktig - pluss glatt, produsert og lite utfordrende. Får likevel en firer. 

16) ITALIA: Emma - «La Mia Città»
Det har vært store forventinger til Italia etter at de bestemte seg for å joine Eurovision igjen for to år siden. Og støvellandet har ikke skuffet - før nå. Utkledd som kjærlighetsbarnet til Cæsar og Batman synger italienske Emma med stort engasjement i en låt uten særlig mye melodi. Engasjerer dessverre bare sånn midt på treet. 

17) SLOVENIA: Tinkara Kovac - «Spet (Round And Round)»
Halvgod eventyrballade med smakfull innkledning. Dessverre kommer låten fra den nederste skuffen hva kreativtet og utfordring gjelder, dermed ender det hele opp som en typisk rett inn og rett ut-ballade, som er glemt med en gang den er ferdig. 

18) FINLAND: Softengine - «Something Better»
Jeg var mer positiv til denne låten i semifinalen. Men etter flere gjennomlyttinger føres det litt som fattigmanns-Coldplay. Fin nok fremførelse fra guttene i bandet Softengine, men en bedre melodi hadde gjort seg. 

19) SPANIA: Ruth Lorenzo - «Dancing In The Rain»
Melodiøst og kjedelig - fremført med fin og stemme. Hadde passet utmerket som rulletekstmusikk i en film om et par som endelig finner hverandre, etter at de har slitt litt både sammen og hver for seg. Men ja, absolutt stemmeprakt på den godeste Ruth. Svak firer.

20) SVEITS: Sebalter - «Hunter Of Stars»
Langt felt nå helt på det jevne. Dette er en låt hvor du kan ta deg selv i å slå takten eller plystre med. Dessverre er ingrediensene mer fengende enn helheten. Det positive: Plystring, sjarm, banjo og fengende fiolin. Det negative: Svak vokal, kjedelig låt og tyveri av garderoben til Alexander Rybak 2009.

21) UNGARN: András Kállay-Saunders - «Running»
Det er lett å tro at dette er en løpesang med høyt turtall, men inni den raske rytmen og den frenetiske gjentakelsen av ordet «Running», er det faktisk et alvorlig tema som handler om familievold. Låten er grei nok, men føles for masete, repeterende og man sitter igjen med en følelse av to stilarter som har blitt slått sammen uten å harmonere. 

22) MALTA: Firelight - «Coming Home»
Sympatisk, genuin og ekte låt med mange musikalske kvaliteter. Fin melodi, god variasjon, godt akkompagnement og spennende detaljer. Absolutt bra levert av vesle Malta. 

23) DANMARK: Basim - «Cliche Love Song»
Sjarmerende, lystig, nynnbart og full av positiv energi. Danmark og Basim flesker til med en enkel og god kjærlighetssang året etter at Danmark vant i Malmö. Neppe årets vinner, men med et smittende refreng som kan bringe låten høyt opp. 

24) NEDERLAND: The Common Linnets - «Calm After The Storm»
Melodiøs køntrilåt smakfullt fremført. Har mange fine detaljer og kvaliteter som får den til å skille seg ut. Den føles kanskje hakket for repetativ, og så er det synd at den kommer så kort tid etter den maltesiske låten. Men - den fortjener absolutt både stemmer og honnør. Vi gir den en femmer.

 

25) SAN MARINO: Valentina Monetta - «Maybe»
Det var full jubel i den sanmarinske leiren da vesle San Marino endelig tok seg til finalen. Finalaplass er seier for Valentina Monetta, som i år deltar for tredje gang på rad. Og hun begynner jo å bli dreven i gamet nå, den godeste Valentina. Helt gærnt er det slett ikke. Valentina synger bra i en melodiøs og deilig svulstig låt. Og til tross for en brå og plutselig slutt, har den lett nostalgiske, uptempolåten et par fine finesser og noen gode harmonier.

26: STORBRITANNIA: Molly - «Children Of The Universe»
Med låta «Children Of The Universe» har Storbritannia en god sjanse til å gjøre sin beste plassering på mange år. Denne flowerpower-låta er godt fremført og med gode elementer, selv om hovedmelodien kunne vært bedre. Pluss for refrenget. Sterk treer.

Les også: Carl Espen satser på å vinne stemmer med blikket

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus