Meny

Nigerias hær skal hente jentene hjem

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De bortførte nigerianske skolejentene skal være lokalisert. To militærdivisjoner er satt inn for å hente jentene hjem, nesten en måned etter at de ble tatt fra skolebenken.

Over 200 jenter er fortsatt savnet etter bortføringen 14. april som har vekket reaksjoner verden rundt. Et opprop i sosiale medier med budskapet «Få jentene våre hjem» er blitt delt av blant annet USAs førstedame Michelle Obama og vår utenriksminister Børge Brende.

Lørdag ettermiddag fikk to divisjoner i det nigerianske militæret ordre om å gjøre nettopp dette: Bringe jentene ut av terrorgruppa Boko Harams klør og få dem hjem til familiene sine.

Soldatene er utstasjonert nær grensene til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger. General Chris Olukolade sier at soldatene skal samarbeide med andre sikkerhetsorganer i oppdraget.

Les også: Michelle Obama kaller bortføringene i Nigeria samvittighetsløs

Skjules trolig skogen

En rekke land, blant dem USA, Storbritannia, Frankrike og Kina, har tilbudt Nigeria hjelp i saken. Venstre-leder Trine Skei Grande har også oppfordret den norske regjeringen til å bidra i saken.

Foreldre og pårørende er sterk kritisk til myndighetene som altså snart har brukt en måned på å få jentene hjem igjen. Ifølge Sky News er det nå skjedd et gjennombrudd, og jentene skal være lokalisert.

Etterretningskilder forteller nemlig at jentene trolig er delt opp i fire grupper, slik at det blir vanskeligere å finne dem. Avansert lytteutstyr har imidlertid gitt sikkerhetsstyrkene tro på at de nå vet hvor jentene holdes skjult.

Les også: Stortinget kastet seg på Nigeria-kampanje

Det skal befinne seg i et skogområde, som altså er blitt skannet med lytteutstyr.

Michelle Obama kaller Boko Harams bortføring av de 279 skolejenter i Nigeria en samvittighetsløs terrorhandling.

– Vi ser våre egne døtre

– Som flere millioner andre rundt om i verden, er min mann og jeg opprørt og sønderknust over kidnappingene. Denne samvittighetsløse handlingen ble utført av en terrorgruppe som vil hindre disse jentene fra å få en utdannelse – voksne menn som forsøker å knuse unge jenters drømmer, sa USAs førstedame i det som vanligvis er president Barack Obamas ukentlige tale lørdag.

Les også: Bortføringene kan bli et vendepunkt i kampen mot Boko Haram

– Barack og jeg ser våre egne døtre i disse jentene. Vi ser deres håp og drømmer, og kan bare forestille oss den smerten deres foreldre nå føler, sa hun.

Obama hyllet foreldrene for motet de har vist ved å sende døtrene sine på skolen til tross for truslene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus