Meny

Eriksen Søreide: – Ukraina har skapt en helt ny situasjon

SPENT STEMNING: Russlands maktbrukt og provokasjoner mot Ukraina har skapt en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. (Akrivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands maktbrukt og provokasjoner mot Ukraina har skapt en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Hun sier det tette samarbeidet mellom NATO og Russland fra noen år tilbake er lagt på is og vil neppe gjenoppstå i sin gamle og tillitsskapende form i overskuelig tid.

– Forholdet til Russland er grunnleggende endret til det verre, legger hun til.

Forsvarsministeren vil søndag løfte forsvars- og utenrikspolitikk inn i Høyres landsmøte sammen med utenriksminister Børge Brende. De vel 400 delegatene vil da få mulighet til å heve blikket fra kommunereform, konkurransekraft, ruspolitikk og tillitens plass i samfunnsmaskineriet.

– Mange har trodd at Europa var fikset en gang for alle, men de siste ukenes begivenheter har vist noe annet. Norge har som mange allierte innstilt all militær kontakt med Russland, men praktisk samarbeid med Kystvakten og redningstjenesten fortsetter. Dette er i begge lands interesse, sier Eriksen Søreide.

Les også: Symboltungt Putin-besøk på Krim provoserer

Ingen trussel mot Norge

Hun leser ikke situasjonen slik at den utgjør noen direkte militære trussel mot Norge eller andre NATO-land, men det er sterke og uforutsigbare krefter i sving som kan utløse uventede handlinger på ukrainsk jord eller på russisk side.

Den norske forsvarsministeren synes ikke det er noen tvil om at organiserte russiske elementer driver fram de militære konfrontasjonene som daglig tar menneskeliv i de russiskbefolkede områdene i Ukraina.

Mange østlige NATO-land er utrolige over det som nå utspiller seg. Flere har store russiske minoriteter og frykter en «Putin-doktrine» som åpner for at de skal innlemmes i moderlandet. Forsvarsministeren har stor forståelse for den uro som brer seg i de østlige medlemslandene.

– President Vladimir Putin anvender en skremmende retorikk og har vist både evne og vilje til å bruke militær makt, sier forsvarsministeren.

NATO har svart med å legge på is den spesielle konsultasjonsordningen som ble opprettet ved hovedkvarteret i Brussel for mange år siden, en erkjennelse av Russlands stilling som stormakt.

Analyse: Ukraina-konflikten inn i avgjørende fase

NATOs verktøy

Eriksen Søreide mener at NATO har verktøy for å passe på og berolige sine medlemsland. Øvelser, utvidet patruljering og midlertidig utstasjonering av styrker i de østlige medlemslandene er i gang.

Norge leder for tiden mineryddingsberedskapen i Østersjøen, en aktivitet som ingen andre land ville påta seg.

Forsvarsministeren påpeker at NATO er en politisk, så vel som militær, allianse. Avskrekking inngår i denne verktøykassen.

– Det betyr at vi må berolige våre egne medlemmer og gjøre det helt klart overfor russerne at alliansen både har politiske og militære virkemidler. Men situasjonen i Ukraina kan etter vårt syn bare løses gjennom en politisk prosess, sier Eriksen Søreide.

Les også: Russisk forsvarsminister skryter av atomvåpen

Hun tolker utviklingen slik at det nå dreier seg om hva Russland vil gjøre overfor Ukraina, ingen utvidet offensiv med andre mål. Det var først snakk om annektering av Krim, så provokasjoner i de østlige byene i Ukraina og en massiv oppmarsj av russisk militær makt på egen side av grensen.

– Man trenger ikke fysisk rulle over en grense for å oppnå virkning av militær utpressing, sier forsvarsministeren.

President Putins uttalelse om at han har trukket styrker tilbake, er ikke bekreftet av satellittbilder eller annen informasjon.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus