Meny

Streiken avblåst i norske havner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havneoppgjøret klappet til kai etter mekling på trettende timen lørdag. Et av de vanskeligste stridsspørsmålene blir opp til Arbeidsretten å vurdere.

Enigheten mellom Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og NHO Logistikk og Transport gjør at 292 losse- og lastearbeidere i 21 norske havner unngår streik.

– Det har vært en svært komplisert mekling, men alt i alt har vi fått fram forslag til nye overenskomster som forhandlingsutvalget enstemmig anbefaler, sier NTFs forhandlingsleder, 2. nestleder Terje Samuelsen.

Timelønna i overenskomstene blir økt med 0,75 kroner fra 1. april, det vil si det samme som i frontfagene. Forslagene til nye overenskomster skal ut til uravstemning med frist 6. juni.

Fortsatt boikott

Havnearbeidernes boikott i Risavika i Sola kommune og Drammen samt sympatistreikene i Mosjøen og Tromsø var ikke en del av meklingsløsningen, og dermed fortsetter konflikten.

– Det var en tung mekling. Selv om konflikten i Risavika og Drammen ikke var del av forhandlingene, påvirkes klimaet og forstyrrer begge parter, sier første nestleder Lars M. Johnsen i NTF til NTB.

Norsk Transportarbeiderforbund fikk i mars medhold i Drammen tingrett i striden om boikotten av spedisjonsfirmaet Holship i Drammen havn. Selskapet mener boikotten er i strid med EØS-avtalen og har anket kjennelsen til lagmannsretten. Havnearbeiderne har krevd tariffavtale, noe Holship har nektet.

Ved Risavika terminal utenfor Stavanger har forbundet drevet boikott siden november i fjor. Også der er bakgrunnen strid om inngåelse av tariffavtale.

Arbeidsretten

Ved siden av kravene om retten til relevant videre- og etterutdanning, var rammeavtalens omfangsbestemmelser en hard nøtt under meklingen.

Enkelt sagt går uenigheten ut på hvor grensene går for tariffavtalens bestemmelser. Arbeidsgiverne har rett til å bruke bedriftens egne ansatte på bedriftens eget område, men spørsmålet er blant annet om denne retten også gjelder om bord i skip, noe NTF bestrider.

– Dette spørsmålet tok betydelig med tid, sier Johnsen.

Løsningen ble å skyve på spørsmålet til utfallet av en konkret sak som går for Arbeidsretten og angår virksomhet ved Oslo havn. En kjennelse er ventet i juni.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus