Kjempehval ble voldsomt griseri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en jobb av det eklere slaget: Å dra ut de råtnende innvollene av en gigantisk hval.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe biologer fra Royal Ontario Museum i Canada har startet den grisete jobben med å partere en død blåhval, som skyllet inn mot land i Trout River for noen uker siden.

Blåhvalen ble etter hvert svært oppblåst av de råtnende innvollene som utviklet gasser. Enkelte bekymret seg for om blåhvalen tilslutt ville eksplodere, og true den lille fiskerlandsbyen.

Bakgrunn: Oppblåst hval truer fiskerlandsby

Det ville blitt svært dyrt for Trout River å kvitte seg med blåhvalkroppen, som etter hvert skapte overskrifter verden over. Royal Ontario Museum har nå påtatt seg oppgaven med å fjerne blåhvalen, mot at de får bruke beina fra hvalen til forskning.

Se det grisete arbeidet til forskerne i videoen øverst i artikkelen.

Det finnes bare rundt 250 blåhvaler igjen i den nordatlantiske populasjonen. Blåhvalstammen har ikke kommet seg mye, siden det ble slutt på jakten av dem på 60-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I løpet av de siste 20 årene, er dette første gang jeg har hørt om en ny, tilgjengelig blåhval å forske på , sier Mark Engstrom, leder for samlingene og forskningen ved Royal Ontario Museum.

Gassene som bygget seg opp i hvalen, har nå sivet ut. Og igjen står oppgaven med å skjære vekk de svært illeluktende delene av hvalen.

Det hender at døde hvaler tilslutt eksploderer av gassene som bygger seg opp inne i dem. Som her på Færøyene: