Meny

Enorm militærparade i Moskva

Russiske soldater marsjerer på Den røde plass for å markere at Sovjetunionen seiret over Adolf Hitlers Tyskland 9. mai 1945. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 11.000 soldater, 150 stridsvogner og andre militære kjøretøy og 70 jagerfly deltok i den største militærparaden i Moskva på 20 år.

Den russiske Seiersdagen for andre verdenskrig var av det storslåtte og prangende slaget i Moskva fredag.

Ikke siden den kalde krigen har militærparaden vært større, skriver Reuters.

Rundt 11.000 soldater, 150 stridsvogner og andre militærkjøretøy - og hele 70 jagerfly - viste at Russland ønsker å vise seg fram som en militær stormakt.

- Patriotismen er stor i Russland om dagen, og oppmerksomheten rundt militærmakten enorm. Dagens demonstrasjon er en tydelig del av Putins propagandakrig, og en klar måte å vise muskler på, sier Nupi-seniorforsker Jakub M. Godzimirski til VG.

Les også: 21 personer drept i Mariupol

Etter den enorme militærparaden i Moskva, reiste president Vladimir Putin rett til Sevastopol på Krim og deltok i markeringen der også.

Det provoserer EU, som mener Putin ikke burde ha brukt markeringen av seieren i andre verdenskrig til å feire Russlands annektering av Krim.

– En viktig dag i vår felles historie, dedikert til å hedre ofrene og for å minnes millioner av døde i andre verdenskrig, skal ikke medvirke til å gi synlighet til den ulovlige annekteringen av Krim, uttaler EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

I tillegg til EU reagerer Ukraina, NATO og USA sterkt på besøket på den ukrainske Krim-halvøya, som i mars ble innlemmet i Russland til sterke protester fra regjeringen i Kiev og vestlige land.

Les også: Symboltungt Putin-besøk på Krim provoserer

Putins tale vil i år uvegerlig bli tolket i lys av Ukraina-krisen og landets støtte til de prorussiske separatistene øst i nabolandet.

Russland har framstilt de nye myndighetene i Kiev som fascister, noe Ukraina og vestlige land avviser som ren propaganda.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus