Meny

Sterke møter for Pussy Riot i Norge

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina fra Pussy Riot under et besøk i Kongressen i USA denne uka. Søndag ankommer de to aktivistene til Norge. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tett program møter Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina fra Pussy Riot når de kommer til Norge i helgen. I Oslo blir de forent med ett av sine største forbilder.

De to frontkjemperne fra Pussy Riot har reist fra land til land for å spre sitt budskap etter at de ble løslatt fra fengsel i desember i fjor, og nå er det Norge som står for tur.

I løpet av to hektiske uker skal Tolokonnikova og Aljokhina innom Oslo, Stavanger, Lillehammer og Bergen – i tillegg til besøk i flere norske fengsler.

Den siste tida har de to aktivistene vært i USA, hvor de er blitt mottatt av store navn som Hillary Clinton, Paul McCartney og Madonna.

Men også på norsk jord er sterke møter i vente. Øverst på agendaen står samtaler med den berømte kjønnsforskeren og filosofen Judith Butler, ett av Pussy Riots største forbilder. 

Les også: Pussy Riot-medlemmer angrepet med pepperspray på McDonald's

Første kontakt

Det var Lisa Pacini og Gidsken Braadlie, initiativtakerne bak det feministiske arrangementet «The First Supper Symposium», som først kom på ideen om å samle Pussy Riot og Judith Butler på samme sted.

Forberedelsene begynte allerede i september i fjor. Tolokonnikova og Aljokhina satt da fortsatt fengslet i Russland, men lille julaften ble de løslatt som ledd i et bredt amnesti for politiske fanger.

Da invitasjonen nådde fram til dem etter dette, var det full klaff.

– Judith Butler har hatt en enorm innflytelse på Pussy Riot. Derfor blir dette et historisk møte for oss, sa Tolokonnikova i en Skype-samtale med norske journalister i forrige uke.

Ifølge henne håper Pussy Riot også på å få med seg Butler til Russland for å holde et feministisk seminar der på et senere tidspunkt.

Les også: Pussy Riot banket i Sotsji - gir ut musikkvideo

Møter publikum

Møtet mellom Pussy Riot og Judith Butler finner sted på Chateau Neuf i Oslo mandag. Der vil også filosofen Rosi Braidotti og kuratoren Viktor Misiano bidra, og det vil bli mulighet for publikum til å komme i kontakt med deltakerne.

Dagene etter følger en rekke andre møter og publikumsarrangementer i Oslo, deriblant et frokostseminar i regi av Den norske Helsingforskomité tirsdag morgen og en opptreden på Kulturhuset tirsdag kveld.

I tillegg skal de to besøke flere norske fengsler. Der skal de møte fanger og hente inspirasjon til Zona Prava, en organisasjon for fangers rettigheter som Tolokonnikova og Aljokhina startet etter løslatelsen fra fengsel i fjor.

Oslo Freedom Forum

Onsdag går turen videre til Oslo Freedom Forum. Der skal Pussy Riot æres som én av årets vinnere av Václav Havels pris for kreativ politisk aktivisme.

I forumet vil noen av Russlands aller mest kjente dissidenter være samlet under samme tak.

Til stede er både sjakkmester Garry Kasparov, som har markert seg sterk som demokratiforkjemper og kritiker av president Vladimir Putin, og tidligere oljemagnet Mikhail Khodorkovskij, som i likhet med Tolokonnikova og Aljokhina ble løslatt fra fengsel i forbindelse med amnestiet i desember i fjor.

Etter besøket i Oslo reiser Aljokhina videre til Stavanger, der hun skal delta i en panelsamtale på kulturhuset Sølvberget 15. mai.

Uka etter fortsetter hun til Lillehammer for å representere Pussy Riot på Norsk litteraturfestival.

Til slutt går turen til Bergen, der både Aljokhina og Tolokonnikova skal delta på Festspillene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus