Meny

Sigrids foreldre mener 38-åringen skulle vært straffet

Den tiltalte 38-åringen drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne, men han var strafferettslig utilregnelig, mener juryen i lagmannsretten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) er uenig med juryen i Borgarting lagmannsrett. Tiltalte var tilregnelig og skulle vært dømt til straff, mener de.

Det fortalte bistandsadvokat Harald Stabell da juryen hadde avsagt sin kjennelse i Sigrid-saken fredag ettermiddag.

Den konkluderte med at det var den 38 år gamle mannen fra Ålesund som drepte Sigrid for snart to år siden.

Samtidig slo de fast at han ikke kunne straffes for drapet, fordi han var utilregnelig på handlingstidspunktet.

– Foreldrene er glade for at han en gang til er utpekt som mannen som drepte datteren deres. Men de mener han var tilregnelig og skulle vært dømt til forvaring, sa Stabell.

Les også: Elden: Mange teorier i Sigrid-saken, men ingen bevis for drap

38-åringen selv syntes å ta kjennelsen med fatning, og svarte kort «ja, jeg tror det» da lagdommer Hedda Remen spurte om han hadde forstått den.

Når juryen har fastslått at mannen var psykotisk og dermed ikke kan straffes, vil aktor, statsadvokat Nina Prebe, mest sannsynlig legge ned påstand om at han dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern når retten settes igjen mandag.

Drept og dumpet

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø rett over midnatt natt til søndag 5. august 2012.

Først en måned senere ble liket funnet, innpakket og svært godt skjult, på Sofiemyr utenfor Oslo. Liket bar preg av å ha ligget der i relativt lang tid. Kriminalteknikerne, etterforskerne og rettsmedisinerne har ikke kunnet fastslå sikkert hvor, hvordan eller når hun ble drept.

Aktoratet mener etterforskningen viser at det var den 38 år gamle ålesunderen som bortførte henne fra Østensjø, tok henne med til campingvogna han disponerte på Bryn og utsatte henne for vold der, for så å dumpe liket.

– Han er fortsatt uenig og fastholder at han ikke har forvoldt Sigrids død, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

38-åringen ble også funnet å være gjerningsmannen da Oslo tingrett behandlet saken. Også her konkluderte retten med at han var psykotisk på handlingstidspunktet og at han derfor er strafferettslig utilregnelig.

Les også: Aktor mener Sigrid-tiltalt ikke kan straffes

Psykisk helsevern

– Det er et godt og riktig resultat, sier statsadvokat Nina Prebe.

Hun vil ikke foregripe den avsluttende saksbehandlingen mandag, der blant annet reaksjonsspørsmålet skal fastsettes. I tingretten oppsummerte hun imidlertid med å karakterisere 38-åringen som «en meget farlig person» før hun la ned påstand om at han måtte dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Kjennelsen er på linje med føringene lagdommer Hedda Remen ga i sin rettsbelæring tidligere fredag. De bevisene hun mente burde drøftes og tillegges vekt, var alle avgjørende for å underbygge hendelsesforløpet aktoratet hadde lagt for dagen.

Og på spørsmålet om 38-åringen var strafferettslig tilregnelig eller ikke, var hun helt klar: De rettspsykiatrisk sakkyndiges diagnose «paranoid schizofreni» måtte veie meget tungt.

– Hvis dere er av samme oppfatning som meg, må dere svare nei på det første hovedspørsmålet, rådet hun med henvisning til spørsmål 1, der det heter at tiltalte er skyldig, i strafferettslig forstand, i å ha drept jenta.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus