Meny

Symboltungt Putin-besøk på Krim provoserer

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu besøker Svartehavsflåten i Sevastopol på Krim-halvøya. Fredagens besøk provoserer Ukraina og NATO. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin slår fast at Russland har en historisk rett til Krim. På den russiske Seiersdagen satte han sin fot på halvøya for første gang etter annekteringen.

– 2014 vil stå igjen i historien som året da folk som bor her besluttet at de ville være sammen med Russland, og med det bekreftet de sin lojalitet til den historiske sannheten, sa Putin i Sevastopol fredag.

– Mye arbeid gjenstår, men vi vil greie å komme gjennom alle vanskeligheter fordi vi står sammen. Og det betyr at vi er enda sterkere, sa Putin til en jublende folkemengde på byens havn.

Putin fløy direkte til Krim etter å markert seieren over de tyske nazistene i annen verdenskrig med en storstilt militærparade i Moskva.

Både Ukraina og NATO reagerer sterkt på besøket på Krim-halvøya, som i mars ble innlemmet i Russland til sterke protester fra regjeringen i Kiev og vestlige land.

– Vi anser fortsatt Krim som ukrainsk, og så vidt meg bekjent har ikke ukrainske myndigheter invitert Putin til å besøke Krim. Derfor synes jeg besøket hans er upassende, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til pressen i den estiske hovedstaden Tallinn.

Les også: 21 separatister drept i Mariupol

– Provokasjon

Ukrainas utenriksdepartement mener besøket er en ny opptrapping av konflikten.

– En slik provokasjon er nok en bekreftelse på at Russland bevisst trapper opp spenningen i forholdet mellom Ukraina og Russland, heter det i en uttalelse.

Det er ventet at det russiske flyvåpenet skal holde et show i forbindelse med Putins besøk og seiersdagen. Også den russiske Svartehavsflåten, som er basert i Sevastopol, skal bidra.

Hyllet krigshelter

Tidligere på dagen talte Putin til veteraner og soldater på Den røde plass under den store militærparaden der, 69 år etter at Sovjetunionen seiret over nazistregimet i Tyskland.

– Jernviljen til det sovjetiske folket, deres fryktløshet og utholdenhet, reddet Europa fra slaveri. Det var vårt land som jaget nazistene bort og sørget for at de ble fullt og helt ødelagt. De betalte for seieren med millioner av liv og fryktelige lidelser, sa Putin.

Les også: Ukraina-konflikten inn i avgjørende fase

Storstilt

Den storslåtte militærparaden var ifølge Reuters den største på nesten 20 år. Om lag 11.000 soldater, 150 stridsvogner og andre militære kjøretøyer og 70 jagerfly deltok.

Putins tale vil i år uvegerlig bli tolket i lys av Ukraina-krisen og landets støtte til de prorussiske separatistene øst i nabolandet. Russland har framstilt de nye myndighetene i Kiev som fascister, noe Ukraina og vestlige land avviser som ren propaganda.

– Sikret verdensfreden

Også mange gamle krigsveteraner hadde trukket i uniform og satte sitt preg på feiringen. Putin sa at Russland ikke vil svikte heltene fra andre verdenskrig.

– Vi vil alltid vokte over denne hellige sannheten, som ikke blekner, og vi vil ikke tillate at heltene blir forrådt eller glemmes, de som ikke brydde seg om seg selv idet de sikret verdensfreden, sa Putin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus