Meny

Kabinansatte i Norwegian får støtte fra Europa

FRATAS FRYNSEGODE: Som følge av streiken får de kabinansatte i Norwegian ikke lenger kjøpe billetter til sterkt rabattert pris. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De streikende kabinansatte i Norwegian får støtte fra transportarbeidere i hele Europa, som sier de vil stoppe Norwegian i hele Europa hvis selskapet begår streikebryteri.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen ETF har i alt 2,5 millioner medlemmer.

– De har sagt at de setter alt på bakken i form av bakkemannskap, feeling og så videre rundt om i Europa, hvis Bjørn Kjos prøver seg på streikebryteri ved en eventuell konflikteskalering, sier leder i Norwegian kabinforening Marit Lindén til NRK.

– Tenk på passasjerene

Onsdag gikk ett medlem av Parat i Norge, som representerer kabinansatte, ut i streik.

Samme dag varslet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at han vil leie inn nye fly med mannskap for å dekke de streikerammede rutene, dersom streiken blant de kabinansatte skulle bli trappet opp.

Les også: Norwegians omdømme på sitt verste noensinne

Opptrappingen kan skje en gang mellom førstkommende søndag og søndag 25. mai.

I Danmark mekles det nå mellom Parats medlemmer i landet og Norwegians danske datterselskap. Dersom det blir brudd i Danmark, som er mest sannsynlig, vil Parat streike i begge land samtidig.

Streiken i Norge vil derfor kunne bli trappet opp med samtlige av de 1.000 Parat-medlemmene som ikke er tatt ut ennå, samtidig som alle de 228 medlemmene i Danmark blir tatt ut.

– Vi synes at både Transportarbeiderforbundet og andre burde begynne å tenke litt mer på passasjerene. Den viktigste prioriteten til Norwegian er å sørge for at passasjerene skal bli så lite berørt som overhodet mulig ved en eventuell opptrapping av streiken, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

Les også: – Metoden Kjos benytter seg av tar vi sterk avstand fra

Mister gratisbilletter

Fredag gjorde Norwegian alvor av truslene i forkant av streiken og avsluttet de kabinansattes ordning med sterkt rabatterte flybilletter.

Cabin Services Norway AS, datterselskapet som overtok de kabinansatte i Norge i mars, informerte fredag de ansatte om at ordningen med såkalte ID-billetter stanses med umiddelbar virkning, melder Tønsbergs Blad.

Kabinansatte har fram til nå bare behøvd å betale skatter og avgifter på såkalte standby-billetter ved private turer.

– Vil gjøre det vi kan

Kort tid før streiken i Norwegian ble et faktum natt til onsdag, sendte Norwegian-ledelsen ut en SMS til samtlige ansatte om konsekvenser av en streik.

En suspendering av de såkalte ID-billettene i tre år var blant de tre punktene som fagforeningen Parat oppfattet som direkte trusler.

– Det som er viktig for oss er å signalisere tydelig at vi vil gjøre det vi kan for å unngå en streik sier informasjonssjef Sandaker-Nielsen til NRK.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus