Meny

YS og LO varsler streik i staten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO Stat og YS Stat leverte sine streikevarsler fredag – to dager før varslingsfristen går ut. Til sammen kan nærmere 7.000 statsansatte bli tatt ut i streik fra 26. mai.

Politi og fengsel, toll og skatt, Nav og Forsvaret vil alle bli rammet dersom det blir konflikt i staten. Det vil i så fall bli første gang ansatte i Forsvaret tas ut i streik, opplyser YS Stat i en pressemelding. Organisasjonen varsler at 1.400 medlemmer står på streikelista.

Frontene skjerpes

Fredag varslet også LO Stat at de vil ta ut rundt 4.500 medlemmer i streik dersom forhandlingene blir brutt. Departementer, skattekontorer, universiteter, veivesenet og andre statlige etater vil bli rammet, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Frontene er dermed skjerpet i det første lønnsoppgjøret etter at Høyre og Frp inntok maktens korridorer. Og selv i de korridorene vil en streik bli merkbar. Det varslede uttaket omfatter nemlig alle departementene, unntatt Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

Men før det går så langt, skal det mekles ferdig mellom staten og YS.

– Ingen vilje

Bakgrunnen for streikevarselet er den pågående meklingen i årets hovedoppgjør, ifølge Pål N. Arnesen, leder i YS Stat. Han sier staten ikke har vist noen forhandlingsvilje.

– Staten har ikke gitt noe reelt tilbud. Den har bare henvist til resultatet i industrien. Våre krav er ansvarlige. Nå setter vi vår lit til Riksmekleren, sier Arnesen.

Det er de største byene – Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø – som vil bli hardest rammet av en eventuell streik.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus