Meny

Foran EU-parlamentsvalget:

Vidar Helgesen feiret EU i Oslo - mens velgerne i EU nøler

Heftig og begeistret for EU og EØS i Oslo i dag: Europaminister Vidar Helgesen. Innbyggerne i Norge og EU er mindre entusiastiske ifølge meningsmålinger. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europaminister Vidar Helgesen (H) roste EU og EØS-avtalen da EU inviterte til «Europadagen» i Oslo fredag. I EU viser ny en måling at kun 35 prosent av velgerne er sikre på å stemme i parlamentsvalget om to uker.

– Dette er selvfølgelig en dag som ikke får mye oppmerksomhet i Norge. I dag feirer vi ideen om gjensidig avhengighet og samarbeid, sa Europaminister Vida Helgesen i sin festtale til EU og EØS-avtalen i Oslo fredag formiddag.

EU-ambassadør Helen Campbell hadde invitert til feiring av EUs årlige markering, som de kaller «Europadagen».

I år falt begivenheten også sammen med 20-årsjubileum for den omdiskuterte EØS-avalen Norge har inngått med EU.

– Vi sitter ikke ved bordet

– Det som skjer i Ukraina, viser hvor viktig og attraktivt det er å tilhøre den europeiske familien, trass i den økonomiske krisen som har vært der.

– EU er en viktig aktør i forbindels med russisk aggresjon mot Ukraina, sa Helgesen til forsamlingen, som ved siden av eliten i Norge omfattet det diplomatiske korps, inkludert ambassadørene for både Russland og Ukraina.

- For Norge er problemet at vi ikke er ved bordet når EU utformer sin politikk, sa Helgesen.

Han tilhører skiktet av politikere som trass i at flertallet av Høyres velgere er imot EU-medlemskap, ønsker seg akkurat det. De siste meningsmålingene viser at 70 prosent av nordmenn er imot å slutte seg til Unionen.

Les også: Ukraina har inngått forsvarsavtale med EU

Stor EU-passivitet i EU

En meningsmåling som ble offentliggjort i dag, viser stort skille i mellom folk og eliter også innad i EU, når det gjelder holdninger til EU.

Bare 35 prosent av velgerne som ble spurt i 12 EU-land i april, er sikre på at de vil stemme ved parlamentsvalget.

Det går fram av meningsmålingen fra byrået Ipsos. 30 prosent vil «trolig» stemme. 62 prosent er lite eller overhodet ikke interessert i det kommende valget.

Spenning om oppslutningen stuper

61-62 prosent av velgerne kjente ikke navnene på de tre fremste kandidatene ved valget, sosialdemokratiske Martin Schulz, de liberales Guy Verhofstadt og kristenkonservative Jean-Claude Juncker.

Minst upopulær er Schulz. 15 prosent av de spurte er veldig eller ganske positive til ham. 10 prosent er ganske eller veldig negative til ham. Tilsvarende tall for Juncker og 13 og 13 prosent.

I EU har interessen for valg til EU-parlamentet sunket hver eneste gang siden debuten i 1979. Da stemte 61,99 prosent av velgerne i den gang ni EU-medlemsland.

Seks parlamentsvalg senere stemte bare 43 prosent av borgerne i de da 27 EU-landene i 2009. Nå er spenningen stor om oppslutningen denne gangen.

NHO-president Tore Ulstein oppfordret i dag sammen med 40 andre næringslivsledere i organisasjonen Businesseurope EU-innbyggerne til å kaste EU-skepsisen sin overbord og stemme ved EU-parlamentsvalget. Det skjedde i Aten.

Les: EU til sjarmoffensiv for å få velgere til å stemme i mai

Les også: Blir valget annerledes denne gangen? Artikkel av ambassaderåd Eli Jonsvik ved Norges delegasjon til EU i Brussel følger arbeidet i Europaparlamentet.

Les om valget hos EU-parlamentet (dansk)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus