ANC vant til tross for økende misnøye

Sør-Afrikas president Jacob Zuma kan glede seg over at ANC får enda en ny regjeringsperiode. Foto: Reuters
Sør-Afrikas president Jacob Zuma kan glede seg over at ANC får enda en ny regjeringsperiode. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

ANC fortsetter ved makten i Sør-Afrika, selv om misnøyen er økende. Nye krefter puster dem imidlertid i nakken, også militante.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptellingen etter valget i Sør-Afrika ga få overraskelser. President Jacob Zumas ANC ser ut til å ha sikret seg om lag 62,5 prosent av stemmene.

Det er ganske nøyaktig det samme som da Nelson Mandela ledet partiet til seier i landets første frie valg i 1994, men en tilbakegang fra forrige valg da ANC fikk nærmere 66 prosent.

Valgets store vinnere ble likevel sentrumspartiet Den demokratiske alliansen (DA), som under ledelse av Cape Towns tidligere borgermester Helen Zille fikk rundt 22 prosent av stemmene. Under valget i 2009 fikk partiet drøyt 16,5 prosent.

Uromoment

De venstreradikale nykommerne i Economic Freedom Fighters (EFF), ledet av ANCs tidligere ungdomsleder Julius Malema, kapret over 6 prosent av stemmene og blir dermed et kraftig uromoment i den sørafrikanske nasjonalforsamlingen.

Selv om EFF ikke blir noen stor maktfaktor, ligger partiet an til å frata ANC absolutt flertall i flere provinser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malema dannet det marxist-leninistiske EFF i 2013, etter å ha blitt kastet ut av ANC på grunn av sine mange og hatske utfall, først og fremst rettet mot Sør-Afrikas hvite mindretall, men også mot ANC som han anklager for å ha solgt seg til kapitalismen.

Bakgrunn: ANC ligger an til brakseier i Sør-Afrika

Øverstkommanderende

Som militant «øverstkommanderende» for sine tilhengere, som sverger til røde uniformer og faner, lover Malema å ekspropriere all «stjålet jord» i Sør-Afrika, nasjonalisere landets banker og gruver, øke minimumslønna og doble sosialstøtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av partiets medlemmene er under 24 år, sju av ti er menn og så å si alle er svarte.

Malema har hisset på seg både fagbevegelsen og feminister med sine kontroversielle uttalelser, og han er også i hardt vær som følge av anklager om alt fra korrupsjon til skatteunndragelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Upopulær Zuma

Både EFF og DA kan takke de mange skandalene i ANC for valgresultatet. President Jacob Zuma er ingen populær mann i Sør-Afrika, selv om partiet hans vinner.

Da han kom til makten i 2009, var det under anklager om voldtekt og korrupsjon.

Korrupsjonsanklagene hefter fortsatt ved ham, og det samme gjør hans famøse uttalelse om hvordan han tok en dusj for å unngå aids etter å ha hatt sex med en hivpositiv prostituert. At han var leder for det statlige aidsrådet da uttalelsen falt, gjorde ikke saken bedre.

Store problemer

De siste årene har imidlertid kritikken mot Zuma gått på helt andre ting, først og fremst at han og ANC ikke har greid å møte de enorme sosiale og økonomiske utfordringene landet står overfor.

Den offisielle arbeidsledigheten er nå på over 25 prosent, og millioner av sørafrikanere lever fortsatt i dyp fattigdom, 20 år etter at det forhatte apartheidstyret ble avviklet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Zuma nylig brukte 135 millioner skattekroner på å pusse opp sin egen bolig, vakte derfor bestyrtelse og massiv fordømmelse i et land der millioner er hjemløse.

– For det store flertallet av ANC-tilhengere er lojaliteten til organisasjonen likevel større enn til den nåværende ledelsen, konstaterer den sørafrikanske kommentatoren Steven Friedman.