Meny

Tåregass mot demonstranter i Bangkok

Store politistyrker var fredag på plass i gatene i Bangkok der protestbevegelsen holdt nye store demonstrasjoner mot regjeringen. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailandsk politi brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter som protesterte mot myndighetene i Bangkok.

Flere tusen personer demonstrerte i den thailandske hovedstaden fredag der de symbolsk ville «feie bort» regimet til den avsatte statsministeren Yingluck Shinawatra.

Protestleder Suthep Thaugsuban oppfordret i en tale fredag morgen sine tilhengere til å demonstrene utenfor nasjonalforsamlingen og statsministerens kontor.

– Vi vil ta tilbake vår suverene makt og danne folkets regjering og folkets lovgivende råd, sa Suthep.

– Vi skal feie restene av regimet ut av landet, avsluttet han fyndig før han ledet demonstrasjonstoget mot regjeringskontorene, som har vært åsted for store protestaksjoner i mange måneder.

Skadd

Underveis ble imidlertid flere av demonstrantene møtt med tåregass og vannkanoner fra politiet, og fire personer ble skadd.

Minst sju beholdere med tåregass ble brukt mot hundrevis av mennesker som fredag samlet seg utenfor en bygning ved hovedveien nord for Bangkok. Regjeringens Senter for fred og orden holder til i bygget.

Mange av demonstrantene trakk seg tilbake som følge av tåregassen, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg til å protestere utenfor regjeringskontorene, omringet demonstrantene også lokalene til flere av landets TV-stasjoner for å hindre dem i å bli brukt av regjeringen.

Les også: Vil utpeke ny regjering i Thailand

Skyldig i maktmisbruk

Thailand styres nå av en midlertidig regjering ledet av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan.

Forgjengeren Yingluck Shinawatra ble tvunget til å gå av onsdag da landets forfatningsdomstol konkluderte med at hun hadde gjort seg skyldig i maktmisbruk. Torsdag besluttet dessuten den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen at hun også kan stilles for riksrett for misbruk av rissubsidier.

Protestleder Suthep er kjent for sine store ord og overdrevne symbolikkbruk. Men han har støtte fra mange når han hevder at både regjeringen til den nå avsatte Yingluck og den nye midlertidige regjeringen, som består av mange av de samme ministrene, mangler juridisk grunnlag for å styre landet.

Les også: Yingluck må gå av

Valg

Interimsregjeringen håper å få gjennomført valg på ny nasjonalforsamling 20. juli, et valg regjeringspartiet Phuea Thai trolig kommer til å vinne med god margin.

Protestbevegelsen vil på sin side ha Phuea Thai ut av regjeringskontorene og krever at valget må utsettes til flere reformer er på plass slik at innflytelsen fra Yinglucks eldre bror Thaksin Shinawatra blir fjernet. Thaksin var også tidligere statsminister, men oppholder seg i frivillig eksil på grunn av omfattende korrupsjonsanklager i hjemlandet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus