Meny

Solberg punkterer forslag om velferdskutt

Erna Solberg holder fast ved at det er uaktuelt å gjøre endringer i sykelønnsordningen. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De borgerlige ungdomspartiene krever kutt i sykelønn og velferdsytelser. Statsministeren og finansministeren sier blankt nei.

Venstre vedtok i april at satsene i sykelønna bør kuttes. Fremskrittspartiets landsmøte ba sist helg om en offentlig utredning av velferdsstatens bærekraft. Nå er det Høyres tur.

Et resolusjonsforslag fra Unge Høyre tar til orde for kutt i sykelønn, innføring av tre karensdager og fjerning av AFP-ordningen. Forslagene skytes ettertrykkelig ned av statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

– I valgkampen sa vi tydelig ifra om at vi ikke skulle gjøre endringer i sykelønnsordningen. Det holder vi fast ved, sier hun til NTB.

Skryter av IA-avtalen

Ved inngangen til landsmøtet på Gardermoen er Solberg svært klar på at andre metoder en dem Unge Høyre foreskriver må til for å få sykefraværet ned.

– Vi ser faktisk at avtalen om et inkluderende arbeidsliv gir resultater. Særlig industrien har fått til resultater ved å jobbe på en måte som gjør at den klarer å inkludere flere, sier hun.

På spørsmål om hun deler virkelighetsbeskrivelsen fra de borgerlige ungdomspolitikerne som mener velferdsstaten er truet, svarer hun at det ikke er sykelønnen som er hovedproblemet.

– Den viktigste utfordringen er at mange havner utenfor arbeidslivet, ofte som en konsekvens av at de ikke blir møtt med aktive tiltak. Jeg tror ikke du løser dette ved å innføre karensdager, sier Solberg.

– Dårlig tiltak

Statsministeren stempler karensdager, dager uten lønn ved sykdom, som et dårlig tiltak og viser til at Høyre sluttet å mene dette for 20 år siden

– Selv da vi var for å gjøre endringer i sykelønnsordningen, hadde vi parkert kravet om karensdager for lenge siden, sier hun.

I stedet ønsker regjeringen å gi personer som står utenfor arbeidslivet en ny sjanse, ved kompetanseheving eller annen oppfølging.

– Dette går rett inn i det jeg sa i nyttårstalen om hull i CV-en – at det er vanskelig for en person som i perioder har vært ute av arbeidslivet å få en jobb. Det er dette vi må bekjempe. Vi får ikke flere tilbake i jobb ved å kutte i sykelønnsordningen, sier Solberg.

Utredning

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen er øyensynlig fullt på linje med Solberg i disse spørsmålene, selv om partiet hennes i en resolusjon sist helg slo fast at velferdsstaten er omfangsrik og ikke bærekraftig.

Uttalelsen nevner en rekke konkrete muligheter for kutt i velferdsytelser, som karensdager, redusert sykelønn og høyere pensjonsalder.

– Resolusjonen ber oss om å utrede disse spørsmålene, den konkluderer ikke. Fremskrittspartiet har ikke endret politikk. Vi har ikke åpnet for endringer i sykelønnsordningen, sier Jensen til NTB.

Frp-lederen regner med en ny landsmøtebehandling av spørsmålene når den offentlige utredningen eventuelt foreligger.

– Den kan utmerket godt ende opp med forsterkede argumenter for ikke å gjøre endringer, understreker hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus