Meny

Oklahoma stanser henrettelser i seks måneder

Clayton Lockett (til venstre) ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i slutten av april. Foto: Oklahoma Department of Corrections (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske delstaten Oklahoma innfører midlertidig stans i henrettelser i seks måneder etter at en mann døde av hjerteinfarkt etter han ble forsøkt henrettet med en ny type giftblanding.

Clayton Lockett ble i april prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i Oklahoma. Giftblandingen, som aldri har vært brukt før, var en kombinasjon av beroligende middel, bedøvelse og en dødelig dose gift.

Moratoriet på henrettelser ble beordret av delstatens øverste ankedomstol.

Obama-fordømmelse

Tretten minutter etter at Lockett fikk sprøyten, ble han urolig og begynte å mumle, og legen som var til stede stanset henrettelsen. Mindre enn en time senere fikk Lockett hjerteinfarkt og døde. En talsmann for fengselet sier de tror en blodåre sprakk slik at all giften ikke kom inn i kroppen. Dette førte angivelig til store smerter.

Den mislykkede henrettelsen skapte sterke reaksjoner fra blant andre Det hvite hus, som slo fast at den ikke skjedde på humant vis.

Åpenhet

Ankedomstolen i Oklahoma slår fast at før en ny henrettelse kan finne sted, så må delstaten gjennomgå alle rutiner og trene opp de ansatte som skal utføre fullbyrde dødsstraffene.

Ankedomstolen fastsatte samtidig ny henrettelsesdato for Charles Warner, som skulle ha vært henrettet samme dag som Lockett, til 13. november.

– Det ekstreme hemmeligholdet rundt giftsprøyten som førte til at Lockett ble pint til døde, må erstattes av en åpenhet som sikrer at henrettelser er lovlige og humane, heter det i en uttalelse fra forsvarerne til Warner.

Europeisk giftstopp

Tidligere ble dødsdømte fanger i USA henrettet med en giftcocktail av legemidler produsert i Europa. Blant annet ble bedøvelsesmiddelet pentobarbital fra det danske legemiddelkonsernet Lundbeck brukt. I 2011 gjorde Lundbeck og andre legemiddelselskaper om på distribusjonssystemene sine for å unngå at middelet skulle brukes til henrettelser.

Dette har fått 32 amerikanske delstater til å forsøke å utvikle nye dødelige giftblandinger til sine henrettelser.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus