Meny

Proffice: – Ikke hørt at vi skal ansette kabinansatte

Bjørn Kjos har fått massiv kritikk fra arbeidstakerorganisasjonen Parat for sin håndtering av Norwegian-konflikten. Bemanningsbyrået som ifølge Kjos skal ansatte selskapets kabinansatte i Danmark, sier de ikke har hørt om denne avtalen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegians 228 kabinansatte i Danmark kan få sparken og gå en uviss framtid i møte hvis de går ut i streik. Useriøst, mener Parat.

Bemanningsbyrået som ifølge Norwegian skal ta over de kabinansatte i Danmark, hevder nemlig de ikke er blitt varslet om overtakelsen.

Ifølge et styrevedtak i Norwegian skal de 228 «flyttes over» til det nordiske bemanningsbyrået Proffice og deretter leies inn igjen av flyselskapet.

Men Proffice opplyser til E24 at det ikke er inngått noen avtale om at de skal ansette de kabinansatte, som ifølge nettavisen dermed ikke har noen garanti for jobb etter en eventuell streik.

– Vi tar først stilling til det dersom vi får spørsmålet, sier pressesjef Maria Uggla i selskapet til E24.

Les også: Norwegians omdømme på sitt verste noensinne

Må si opp alle eller ingen

Danske arbeidsrettsadvokater bekrefter overfor E24 at Norwegian etter dansk lov kan gi de ansatte sparken dersom de streiker. Da må i så fall samtlige 228 kabinansatte sies opp.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har gitt inntrykk av at betingelsene rundt de nye ansettelsesforholdene allerede er klare.

– De blir outsourcet nå, ja, sa Kjos til Dagens Næringsliv torsdag.

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, oppfatter de skiftende signalene som useriøse.

– En trussel blir ikke bedre bare fordi man gjentar den flere ganger, sier han til NTB, og understreker at Parat ikke lar seg skremme av at Norwegian varsler konsekvenser for streikende ansatte.

Les også: – Metoden Kjos benytter seg av tar vi sterk avstand fra

Får støtte fra flygerne

– Denne direkte koblingen mellom trusselen om bruk av styringsretten som en arbeidsrettslig sanksjon for å stanse en lovlig streik, bryter med grunnleggende plikter og rettigheter som også setter Norwegians arbeidsgiverforening NHO i et tvilsomt lys. Det samme gjelder selskapets varsel om bruk av streikebrytere, sier Skjæggerud.

Norwegian var torsdag ute i mediene og forsvarte sitt rykte etter at flere hadde uttrykt sin misnøye med selskapet i sosiale medier. Samtidig fikk de kabinansatte – og den ene som foreløpig er ute i streik – full støtte fra Norsk Flygerforbund.

– Dette er ikke første gangen Norwegian har en opptreden i forhandlinger som ellers anses som nærmest uhørt, sier forbundsleder Petter Førde.

– Vi regner med at en samlet opptreden blant de kabinansatte gjør det mulig å oppnå en fornuftig avtale med Norwegian, og dette uten at streiken blir langvarig, sier han.

Økt sykefravær

Men også arbeidstakerne ble beskyldt for skittent spill torsdag. Ifølge Norwegian har det vært en økning i sykefraværet blant de kabinansatte de siste dagene, melder NRK.

Skjæggerud sier at det er ulovlig å protestere ved bruk av egenmelding og advarer sine medlemmer mot å gjøre dette.

– Hvis det er en kampanje, tar jeg fullstendig avstand fra det. Det vil skade vår sak. Vi gjør alt vi kan for å hindre at det er tilfellet. Hvis det er tilfellet, skal det umiddelbart ta slutt, sier han til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus