Meny

Elden: Mange teorier i Sigrid-saken, men ingen bevis for drap

Advokat og forsvarer John Christian Elden og den den dømte sunmøringen før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen må gjette og spekulere for å kunne si seg enig i det hendelsesforløpet aktor legger til grunn i Sigrid-saken, mener advokat John Christian Elden.

Juryen kan ikke konkludere med at den tiltalte mannen (38) drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne, mener John Christian Elden.

– Det er ikke bevist at et drap har funnet sted, sier han.

Forsvareren konkluderte med at juryen i Borgarting lagmannsrett må svare nei på samtlige spørsmål om hans klient bortførte Sigrid, utsatte henne for «ualminnelige lidelser» og så drepte henne for å skjule slike handlinger.

Les også: Aktor mener Sigrid-tiltalt ikke kan straffes

Da bevisførselen ble avsluttet i Sigrid-saken torsdag ettermiddag, oppsummerte han sin prosedyre slik:

– Påtalemyndigheten har ikke ført bevis for utenfor enhver rimelig tvil at det har funnet sted et drap, hvor dødsfallet fant sted eller hvordan døden inntraff. Og det er ikke bevisført hvem som var ansvarlig for dødsfallet, konkluderte han.

Elden mener juryen er nødt til å gjette, spekulere og trekke slutninger for å kunne si seg enig i hendelsesforløpet aktoratet skisserte i sin prosedyre.

– Det er ikke grunnlag for å besvare med ja noen av spørsmålene dere blir stilt. Derfor skal dere besvare dem med nei, sa Elden henvendt til juryen.

Tiltalte fikk ordet

Tiltalte selv satt tilsynelatende konsentrert om de tallrike utklippsheftene og notatblokkene sine da aktoratet prosederte. Noen av de flere titalls gule Post- it-lappene han noterte på, ble sendt videre til forsvarerne hans. Andre tok han med seg i vitneboksen da han som sistemann fikk mulighet til å komme med en sluttappell.

– Jeg gjør bare så godt jeg kan. Jeg kan ikke så mye om loven. Det får gå som det kan gå, sa han.

Da hadde han flere ganger blitt stanset av dommeren for å komme med perifere kommentarer og korrigeringer av mindre viktige detaljer i bevisførselen.

– Meningen med loven er at du skal få komme med en helt kort og helt overordnet replikk. Dette har ikke noe med saken å gjøre, poengterte lagdommer Hedda Remen.

Les også: Rettspsykiater snudde i Sigrid-saken

Kan ikke straffes

Statsadvokat Nina Prebes oppfatning er diametralt motsatt av den Elden redegjorde for torsdag.

Hun avviser kategorisk at det finnes rom for noen alternativ gjerningsmann, som den tidligere medsiktede kameraten.

Aktoratet mener han utvilsomt er gjerningsmannen, men konkluderte torsdag likevel med at han ikke kan straffes – fordi han var psykotisk og dermed utilregnelig på gjerningstidspunktet.

Prebe og medaktor Jens Olav Sæther bygger på mannens årelange historie med psykosediagnoser og det faktum at begge rettspsykiatrisk sakkyndige nå konkluderer med diagnosen «paranoid schizofreni».

Alt tyder på at juryen allerede fredag vil gi retten svarene på spørsmålene om den mener den 38 år gamle ålesunderen er rette gjerningsmann – og ikke minst om de mener han var strafferettslig tilregnelig.

Åtte beviser

Prebe listet opp bevisrekken i form av åtte kulepunkter, som hun mener samlet beviser utenfor tvil at 38-åringen har gjort det som står i tiltalen, og at han gjorde det med forsett.

– Sett i sammenheng ser vi at det ikke er noen tilfeldigheter, slik tiltalte har hevdet, i denne saken. Det er ingen andre gjerningsmenn enn ham, sa Prebe.

Juryen skal ikke ta stilling til eventuell straff. Derfor vil aktor, trolig først på mandag, mest sannsynlig legge ned påstand om at 38-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern, under forutsetning av at juryen mener han er gjerningsmannen.

Punkt for punkt trakk Prebe opp et hendelsesforløp fra noen minutter før siste livstegn kom fra Sigrid, via tiltaltes rengjøring av campingvognen på Bryn til en voldsdom mot mannen fra 2007 som viser at han har «evne og vilje til å utøve grov og uprovosert vold».
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus