Aktor mener Sigrid-tiltalt ikke kan straffes

Aktor Nina Prebe (innfelt) sa i sin prosedyre torsdag at sunnmøringen (38) som i ankesaken i Borgarting lagmannsrett står tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne ikke kan straffes fordi han ikke var tilregnelig på tidspunktet drapet ble begått. Arkivfoto Lise Åserud (NTB scanpix)
Aktor Nina Prebe (innfelt) sa i sin prosedyre torsdag at sunnmøringen (38) som i ankesaken i Borgarting lagmannsrett står tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne ikke kan straffes fordi han ikke var tilregnelig på tidspunktet drapet ble begått. Arkivfoto Lise Åserud (NTB scanpix)

Den tiltalte 38-åringen kan ikke straffes, selv om juryen skulle komme til at det var han som drepte og dumpet Sigrid Giskegjerde Schjetne, mener aktoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa statsadvokatene Nina Prebe og Jens Olav Sæther da de torsdag holdt aktoratets prosedyre i Sigrid-saken, som er under avslutning i Borgarting lagmannsrett. Alt tyder på at juryen allerede fredag vil gi retten svarene på spørsmålene om den mener den 38 år gamle ålesunderen er rette gjerningsmann – og ikke minst om de mener han var strafferettslig tilregnelig.

Aktoratet mener han er gjerningsmannen, men bygger på mannens årelange historie med psykosediagnoser og det faktum at begge de rettspsykiatrisk sakkyndige nå konkluderer med diagnosen «paranoid schizofreni».

Halvparten av spørsmålene juryen skal svare på, er om tiltalte er skyldig i strafferettslig forstand. Den andre halvparten handler om hvorvidt juryen mener det er bevist at han er gjerningsmannen, uten å måtte ta stilling til strafferettslig skyld.

De åtte spørsmålene framkommer i det såkalte spørsmålsskriftet. Når juryen er klar til å konkludere, vil dommeren lese spørsmålene ett etter ett. De skal kun besvares med «ja» eller «nei».

Bakgrunn: Rettspsykiater snudde i Sigrid-saken

Mener han var psykotisk

– Lagretten må, slik jeg ser det, svare nei på de fire første spørsmålene om skyld og legge til grunn at tiltalte var utilregnelig, sa statsadvokat Nina Prebe henvendt til jurymedlemmene overfor henne i rettssalen.

– Jeg mener likevel dere må svare ja på spørsmålene om det er bevist at det var tiltalte som bortførte, drepte og dumpet Sigrid, sa hun.

Hun listet opp bevisrekken i form av åtte kulepunkter, som hun mener samlet beviser utenfor tvil at 38-åringen har gjort det som står i tiltalen, og at han gjorde det med forsett.

– Sett i sammenheng, ser vi at det ikke er noen tilfeldigheter, slik tiltalte har hevdet, i denne saken. Det er ingen andre gjerningsmenn enn ham, sa Prebe.

Juryen skal ikke ta stilling til eventuell straff. Derfor vil aktor, trolig først på mandag, mest sannsynlig legge ned påstand om at 38-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern, under forutsetning av at juryen mener han er gjerningsmannen.

Les også: Psykiatri-historie kan avgjøre Sigrid-saken

Åtte beviser

Punkt for punkt trakk Prebe opp et hendelsesforløp fra noen minutter før siste livstegn kom fra Sigrid, via tiltaltes rengjøring av campingvognen på Bryn til en voldsdom mot mannen fra 2007.

1. Bompasseringen rett etter midnatt natt til 5. august 2012 plasserer tiltalte i området der jenta ble bortført.

2. Skadene på bilen gir ikke holdepunkter for at det hele var en ulykksalig påkjørsel, ergo ble hun med vilje bortført.

3. Sigrids blod er funnet i stort omfang inne i campingvogna tiltalte disponerer på Bryn og beviser at hun var der.

4. Grundig rengjøring og opprydding i vogna skjer kort tid etter tidspunktet man antar at Sigrid ble drept. Han fjernet spor etter Sigrid, mener aktor.

5. Funn av fiber i en bil 38-åringen lånte, stemmer overens med samme type telt som liket av jenta var pakket inn i.

6. Flesteparten av materialene liket var pakket inn i – blant annet teltduken – kan stamme fra vogna.

7. Tiltalte endret atferd og rutiner, samt gjorde bevegelser etter drapet, som underbygger anklagen.

8. At mannen i 2007 ble dømt for å ha slått en ung kvinne gjentatte ganger i hodet med en hard gjenstand, viser vilje og evne til å utøve grov og uprovosert vold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus