Bombe ødela hotell i Aleppos gamleby

Onsdag ble flere regjeringssoldater satt fri etter å ha blitt holdt fanget av opprørere i Aleppo. Dagen etter ble en rekke soldater drept idet et hotell midt i Aleppo sentrum ble sprengt i luften. Foto: George Ourfalien (Reuters)
Onsdag ble flere regjeringssoldater satt fri etter å ha blitt holdt fanget av opprørere i Aleppo. Dagen etter ble en rekke soldater drept idet et hotell midt i Aleppo sentrum ble sprengt i luften. Foto: George Ourfalien (Reuters)

Syriske opprørere har jevnet et luksushotell i Aleppos gamleby med jorden. Hotellet fungerte som base for regjeringsstyrkene og lå tvers overfor byens berømte festning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere andre bygninger ble ødelagt i den svært kraftige bombeeksplosjonen torsdag morgen, ifølge både opposisjonen og statlige medier. Syrisk fjernsyn melder at Carlton Citadel Hotel ble fullstendig ødelagt av bomben, men foreløpig har kanalen ikke meldt hvorvidt noen ble drept eller såret.

Ifølge en opposisjonsvennlig eksilgruppe ble flere soldater drept. Bomben skal ha vært plassert i en tunnel som opprørerne har gravd under den historiske gamlebyen.

– Eksplosjonen som ble hørt i Aleppos gamleby, var forårsaket av eksplosiver som var plantet av islamistiske bataljoner i en tunnel under Carlton Hotel, som var okkupert av regimets styrker, melder Syrian Observatory for Human Rights.

Gruppen Islamsk Front sier i en kunngjøring at de har jevnet hotellet med jorden og at 50 soldater er drept. De sier ingenting om hvordan de vet hvor mange som døde, skriver BBC på sine nettsider.

Historisk område

Hotellet ligger like ved Aleppos berømte festning og tradisjonelle arabiske marked, som begge står på UNESCOs verdensarvliste.

Også det syriske nyhetsbyrået Sana melder at hotellet er ødelagt etter at «terrorister» sprengte tunneler som de har gravd under Aleppos gamleby.

Det er ikke første gang opprørere har forsøkt å ødelegge hotellet, som før krigen var et av de mest populære overnattingsstedene i byen. I februar gjorde de et lignende forsøk, men bygningen ble stående nesten uskadd.

Siden opprørsoffensiven i juli 2012, da store deler av Aleppo kom under opprørernes kontroll, har hotellet ligget ved frontlinjen.

Harde kamper

De opprørskontrollerte områdene i Aleppo har siden desember vært under kontinuerlige luftangrep, men de siste ukene har syriske opprørere forsøkt å rykke frem mot områdene der regjeringsstyrker har forskanset seg.

De to siste årene har frontlinjene i byen flyttet seg minimalt til tross for de daglige angrepene og bombardementene.

Aleppo var før krigen Syrias næringslivssentrum og største by. I dag ligger store deler av byen i grus, og sivilbefolkningen må hver dag leve med lyden av eksplosjoner flere ganger i timen. Mange sivile er også drept og såret, ikke minst etter at regjeringen begynte å bruke såkalte tønnebomber mot tett befolkede områder.

Bombene slippes ned fra helikoptre og er fylt med skrapmetall og eksplosiver som sprer seg utover idet bombene treffer bakken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus